Orta Avrupa’yı Adriyatik’e Türk şirketi bağlayacak

Cengiz İnşaat Hırvatistan’ı Macaristan’a bağlayan 350 milyon euroluk köprü inşaatını tamamladı. Köprü 4 bin tonluk ağırlığı nedeniyle çok özel bir teknikle inşa ediliyor.

En zorlu bölüm...

Projedeki en zorlu bölüm Drava nehri üzerinde 338 metrelik çelik köprü inşaatıydı. Hırvatistan için stratejik öneme sahip olan proje, ülkenin yakın tarihinin en büyük demiryolu altyapısı yatırımını temsil ediyor. Proje finansmanın yüzde 85'ini AB karşılıyor. Köprü 4 bin ton ağırlık taşıyor. Bu ağırlığı kaldırabilmesi için “longitudinal itme” tekniği kullanıldığı, bu tekniğin Hırvatistan’da ilk kez Cengiz İnşaat tarafından uygulandığı bildirildi.

Tüm projenin tamamlanmasına çok az kaldı

Trans Avrupa Ulaşım Ağı’nda en önemli hatların başında yer alan ve İber Yarımadası’nı Macaristan üzerinden Ukrayna’ya bağlayan projede yer alan 42 km uzunluğundaki çift hatlı modern demiryolu, yüksek hızlı trenlerin de bu güzergahı kullanmasına imkân sağlayacak.

Proje kapsamında 9 yeni istasyon inşa etmenin yanı sıra var olan sinyalizasyon ve iletişim sistemleri de yenilenecek. 2025 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanması planlanan projeyle Hırvatistan, yolcu ve yük taşımacılığında önemli bir ivme kazanacak.

Önceki gelişmeler:

Hırvatistan’ı Orta Avrupa’da ulaşım yollarının merkezine koyacak önemli projenin imza töreninde Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković, Deniz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Oleg Butkoviç, HZ Altyapı Yönetim Kurulu Başkanı Ivan Krsic, Türkiye Hırvatistan Büyükelçisi Mustafa Babür Hızlan, Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Asım Cengiz ve Muhammet Cengiz de hazır bulundu.

Hırvatistan’ın kuzeyinde yer alan Krizevci- Koprivnica ile Macaristan sınırı arasında demiryolu hattının yeniden inşası ve mevcut olana paralel olarak yeni bir parkur inşası için yapılan ihaleyi 405 milyon euroluk teklifiyle kazanan Cengiz İnşaat, Hırvatistan Hükümeti ile görüşmesinin ardından projeye başlama kararı almıştı. Demiryolu altyapı işletmecisi HZ Infrastruktura’ın Cengiz İnşaat ile yaptığı anlaşma çerçevesinde projede dokuz tren istasyonu ve durağı, yedi köprü, iki viyadük ve 21 altgeçit ve üst geçit ve ayrıca 25 kilometrelik ses koruma duvarı inşa edilmesi kararlaştırılmıştı. Projedeki en zorlu bölüm ise Drava nehri üzerinde 338 metrelik çelik köprü olarak belirlenmişti