Seydişehir’de 80 bin ton Alüminyum üretiliyor
Görüntülü Haber...
Açık maden boksit işletmesinden külçe alüminyum üretimine kadar bilgi aktaran İş Güvenliği uzmanı Mevlüt Bağcı, 20 yıllık hammadde boksit rezervinin bulunduğunu fabrikada ise yıllık 80 bin ton sıvı alüminyum üretildiğini söyledi.
Halen mortaş, Doğan kuzu ve Mor Çukuru ocaklarından boksit cevheri çıkarılmaya devam edildiğini kaydeden Maden işletme ve proje müdürü Ümit Aydın, ‘’ 1962 yılında MTA Akseki civarında BOKSİT madeni keşfediyor, 1967 yılında Sovyetlerle yapılan anlaşma sonucunda temel atılarak 1973 yılında ilk sıvı alüminyum üretiliyor. Daha sonra 2005 yılında özelleştirilen tesisler de hem 1960 lı yılların hem de 2022 yılının teknolojisini bir arada görmek mümkün. Son yatırımlarla 600 bin ton kireç üretiliyor. 3 maden Ocağımızda 20 yıllık bir rezervimiz bulunmaktadır. Rezerv konusunda araştırma çalışmalarımız devam ediyor.’’ dedi
Rezervin külçe alüminyuma kadar oluşumunu aktaran Maden yüksek mühendisi Burak Özen, ‘’ Maden ocağından getirilen boksit Cevheri alümina atık sahasında kalitesi ve tenörüne göre ayrı panolarda stoklanıyor, sonra kırıldıktan sonra değirmenler de öğütülüyor, otokloav ünitesinde de çözünürleştiriliyor, daha sonra sıvı ve katı ayrıştırılıyor, sıvı kısmı üretim aşamasına gönderiliyor, çamur kısmı da kırmızı çamur barajında depolanıyor. Üretime gönderilen sıvı kısmı daha sonra alüminyum hidroksite dönüştürülüyor, Buradan çıkan ürün kalsinasyon fırınında pişirildikten sonra, elektrolizin hammaddesi alümina elde ediliyor. Yani kırmızı renkte olan taş önce sıvı hale daha sonra da 1.200 derecede kurtularak beyaz toz hâline getirilerek Alüminyum hidrat ismini alıyor. Daha sonra alümina haline getirilen ürün sıvı alüminyum elde etmek için
Alümina müdürlüğü bünyesindeki elektrolizhanelere gönderiliyor.
Burada 950-960 derecede sıvı alüminyum haline getiriliyor. Buradan dökümhane bölümüne gönderilen sıvı alüminyum kalıplara dökülerek alaşımlı da olmak üzere istenilen ürünler elde ediliyor.
Böylece, kırmızı bir taş olan boksit cevheri en uç üretim noktası olan ve çağın metali olarak adlandırılan alüminyum olarak üretilmiş oluyor.
Son olarak kalite kontrol bölümü ARGE bölümüne gönderilen ürünler, kontrolleri yapıldıktan sonra piyasaya sunuluyor. Böylece, boksit cevherinin yolculuğu alüminyum olarak son buluyor.’’ diye konuştu.