Sirke ve sağlığımız

Sirke, şeker ihtiva eden yaş ve/veya kuru meyvelerin çeşitli işlemler uygulanarak ilk önce etil alkol, daha sonra ise asetik asit fermantasyonuna tabi tutulması sonucu veya şarapların asetik asit fermantasyonuna uğratılması sonucu ortaya çıkan ürün olarak tanımlanmaktadır.

Sirke, Roma uygarlığı tarafından çoğunlukla tat verici, ilaç veya kozmetik ürünü olarak kullanılırken, Yunanlılar sirkeyi ilaç şeklinde kullanmayı tercih etmiştir.

Sirke, sadece sofrada lezzet verici olarak değil, aynı zamanda mayonez, salça, salamura, hardal ve başka pek çok benzer gıdanın hazırlanmasında kullanılan önemli bir gıdadır. Ek olarak, günümüzde ilaç üretiminde de sirkeden yararlanılmaktadır.

Günümüzde, meyve sirkelerinin sahip olduğu polifenol içeriğinden dolayı lipit peroksidasyonu, hipertansiyon, hiperlipidemi, enflamasyon, DNA hasarı ve kansere karşı etkili oldukları bildirilmiştir.

Sirkenin Glisemik Etkisi: Yemek yedikten sonra oluşan kan şekeri artışı, yemek sonrası hiperglisemi olarak bilinmektedir. Yemek ile birlikte sirke tüketiminin, sağlıklı ve diyabetli yetişkinlerde, yemek sonrası glukoz konsantrasyonunu düşürdüğü belirtilmiştir.

Sirkeyi sabahları aç karnına içmek yerine salatalarımızda yemeklerimizde kullanalım. Faydasını bu şekilde görebilirsiniz.

Sirkenin Antimikrobiyel Etkisi: Antik zamanlardan beri, sirke antiseptik bir ajan olarak yaraların iyileştirilmesinde ve enfeksiyonlarla mücadele amacı ile kullanılmıştır. Sirkede bulunan asetik asit, düşük; %0,5 konsantrasyonlarda bile pek çok mikroorganizma üzerinde antimikrobiyel etki gösterebilmektedir.

Son olarak anlattıklarımdan da yola çıkarak sirkenin faydalarını 5 başlıkta özetleyelim:

1-ANTİ-DİYABETİK ETKİ

İnsülin metabolizması üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

2-ANTİ-MİKROBİYAL ETKİ

Gıda güvenliği açısından problem ve risk oluşturan pek çok mikroorganizmayı inhibe edicidir.

3-ANTİ-KANSEROJENİK ETKİ

 Bileşiminde bulunan fonksiyonel bileşikler anti-oksidan ve kanser hücrelerini baskılayıcı etkiler göstermiştir.

4- KOLESTEROL VE LİPİD METABOLİZMASINA ETKİSİ

Toplam kolesterol, HDL ve LDL parametreleri üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Yağ metabolizmasını düzenleyici ve vücutta yağ birikmesini önleyici aktiviteler göstermiştir.

5-KALP SAĞLIĞINA ETKİSİ

Kalp atım hızı, kan basıncı ve tansiyon üzerinde olumlu sağlık etkilerine sahiptir.