Dünya tütünsüz günü
Dünya tütünsüz günü
İlçe sağlık müdürü Uz. Dr. Mustafa Balcı yaptığı yazılı açıklamada dünya tütünsüz gününe dikkat çekti.
31 Mayıs tarihi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün ürünlerinin sağlık zararları başta olmak üzere tüm zararlarına dikkat çekmek, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve teşvik etmek, topluma tütün ürünü kullanmaktan kaçınma yönünde farkındalık oluşturmak amacıyla 1988 yılında “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiş olup ülkemizde de amaca yönelik çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
Tütün ürünü kullanımı, her yıl milyonlarca insanın sağlığını ve yaşamını kaybetmesine sebep olan önlenebilir risk faktörlerinin başında gelmektedir. Dünyadaki 1,3 milyar tütün ürünü kullanıcısının %80’inden fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Tütün ürünü kullananların yaklaşık yarısı, tütün kullanımı ile ilişkili hastalıklar sebebiyle beklenen yaşam süresinden daha erken dönemde yaşamını kaybetmektedir.
Tütün ürünleri sadece onu kullananlara değil, kullanan bireyin çevresine ve tüm topluma pek çok yönden belirgin zararlar vermektedir. Dünyada her yıl tütün ürünü kullanımına bağlı nedenlerden yaşamını kaybeden 8 milyondan fazla kişinin, yaklaşık 1,3 milyonunu, tütün ürünü kullanmadığı halde tütün dumanına maruz kalanlar oluşturmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre; 700 milyon çocuk, yani dünyadaki çocukların neredeyse yarısı, tütün dumanına maruz kalmakta ve her yıl, 65.000 çocuk, pasif etkilenimin yol açtığı solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle, 5 yaşından önce hayatını kaybetmektedir.
Tütünle mücadelede birinci amacımız sigaranın zararları ve insan vücuduna etkileri konusunda halkı bilgilendirmek, okul çağındaki çocuk ve ergenlerin sigaraya hiç başlamamalarını sağlamaktır. İkinci amacımız ise sigarayı bırakmak isteyen nikotin bağımlılarına sigarayı bırakmalarında yardımcı olmaktır. Bakanlığımız tarafından kurulan ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı sayesinde 7 gün 24 saat sigara bırakma konusunda uzman danışmanlar tarafından canlı destek sağlanmakta, başvuran bireylerin sigara kullanımına ilişkin alışkanlıkları tespit edilmekte ve nikotin bağımlılık düzeyleri belirlenmektedir. Tespit edilen bağımlılık düzeyine göre; kişiye özel sigara bırakma planı yapılmakta ya da hekim kontrolünde sigarayı bırakmak isteyenler, sigara bırakma hizmeti sunan sağlık birimleri hakkında bilgilendirilerek sigara bırakma polikliniklerine yönlendirilmektedir.
Sonuç olarak insan sağlığının en önemli düşmanı tütün ile mücadele etmek ve Dumansız Hava Sahası oluşturmak hepimizin görevi olmalıdır. Tütün kalkınmanın önündeki en büyük tehditlerden biridir. Tütün kullanımı ile mücadele etmek hem insanların daha sağlıklı yaşamasını sağlayarak üretkenliğin artmasına, hem sağlık harcamalarının azalmasıyla birlikte kalkınmaya yönelik daha fazla kaynak ayrılmasına, hem de çevre kirliliğinin azalmasına büyük katkı sağlayacaktır. Bu nedenle 31 Mayıs tarihini bir fırsat bilerek tütün kullanan halkımıza kendilerinin ve sevdiklerinin beden ve ruh sağlıkları için, hali hazırda var olan güçlü sağlık alt yapımızdan destek alarak sigarayı bırakmalarını tavsiye ederiz.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.