whatsapp

Ketenli de asırlık ata mesleği yok oldu

KÜLTÜR - SANAT 02.03.2020 - 00:21, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Ketenli de asırlık ata mesleği yok oldu

Seydişehir’in Ketenli Mahallesi insanının binlerce yıldır atadan toruna sürdürdükleri tarihi el sanatları Pazar sorunundan dolayı 7 den 70 her evde dokunan meslek yok olmaya yüz tuttu. Hitit, Eti, Bizans, Osmanlı, dönemlerini yansıtan figürlerle dokunan kilim ve halılar bugün köyün genç kızları tarafından dokunmaz oldu. Bir zamanlar köyde genç kızların kökboyası ile yaptıkları halı, heybe, namazlık, çanta, paspas, seccade ve süs eşyalarında, Hitit, Eti, Bizans ve Osmanlı motifleri hayat buluyordu. Ketenli yaylalarının çeşitli bitki türlerinden böğürtlen, şablon taş, kuşburnu, ekşi yaprak kökü, papatya, diken kökü, soğan kabuğu, portakal nar kabuklarıyla kaynatılıyor kök boya elde edilip koyunyününden yapılan ipler ise çeşitli renklere boyanıyordu. Araştırmacı gazeteci yazar Ali Kazankaya, yeni nesil kadınların halıcılığa ilgi göstermediği ve halı dokumasını bilmediklerini ifade etti. Cazip bir getirisi olmadığı için gençlerin asgari ücretle çalışmayı tercih ettiklerini dile getiren Kazankaya, ‘’Sigortalı bir işte çalışmak insanlarımızı cezbediyor. Böyle olunca da 2010 yılından bu yana halı kilim dokuma mesleği yok olmaya yüz tutt. Yeni nesil de halı dokumasını bilmiyor. Kökboyalı halı dokumacılığı köyümüzde bittiğini söyleyebiliriz. Böyle bir mesleğin sürdürülmesi için yetkililerin destek vermesi şart” dedi. 

Seydişehir’in Ketenli Mahallesi insanının binlerce yıldır atadan toruna sürdürdükleri tarihi el sanatları Pazar sorunundan dolayı 7 den 70 her evde dokunan meslek yok olmaya yüz tuttu.

Hitit, Eti, Bizans, Osmanlı, dönemlerini yansıtan figürlerle dokunan kilim ve halılar bugün köyün genç kızları tarafından dokunmaz oldu.

Bir zamanlar köyde genç kızların kökboyası ile yaptıkları halı, heybe, namazlık, çanta, paspas, seccade ve süs eşyalarında, Hitit, Eti, Bizans ve Osmanlı motifleri hayat buluyordu.

Ketenli yaylalarının çeşitli bitki türlerinden böğürtlen, şablon taş, kuşburnu, ekşi yaprak kökü, papatya, diken kökü, soğan kabuğu, portakal nar kabuklarıyla kaynatılıyor kök boya elde edilip koyunyününden yapılan ipler ise çeşitli renklere boyanıyordu.

Araştırmacı gazeteci yazar Ali Kazankaya, yeni nesil kadınların halıcılığa ilgi göstermediği ve halı dokumasını bilmediklerini ifade etti.

Cazip bir getirisi olmadığı için gençlerin asgari ücretle çalışmayı tercih ettiklerini dile getiren Kazankaya, ‘’Sigortalı bir işte çalışmak insanlarımızı cezbediyor. Böyle olunca da 2010 yılından bu yana halı kilim dokuma mesleği yok olmaya yüz tutt. Yeni nesil de halı dokumasını bilmiyor. Kökboyalı halı dokumacılığı köyümüzde bittiğini söyleyebiliriz. Böyle bir mesleğin sürdürülmesi için yetkililerin destek vermesi şart” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.