whatsapp

Leblebi ve arabaşını kaptırdık sıra nede?

TURİZM 02.01.2022 - 10:21, Güncelleme: 02.01.2022 - 10:16
 

Leblebi ve arabaşını kaptırdık sıra nede?

Seydişehir markalaşıyor diye her gün dilimizden düşürmüyoruz ve bize özgü dediğimiz yemekler de Çorum, Denizli, Yozgat gibi illere kaptırıyoruz. (Arşiv. tekrar)
Seydişehir’in kendi üretimi saydığı leblebinin Çorum ve Denizli tarafından tescillenmesinden sonra, şimdi de Arabaşı çorbası Yozgat tarafından tescil ettirilerek yerel yemekler listesine marka olarak ekledi. Böylelikle şehrimizin kendine özgü saydığı yiyeceklerden biri daha tescilli marka olarak TSE tarafından Yozgat yöresel yemeği statüsüne geçmiş oldu. Memleketimizin birçok yerden artı ve farklı yönleri var. Havası, suyu, toprağı ve tarihi birikimiyle, tarım sanayisiyle güzide bir şehir ama gelin görkünki Seydişehir markalaşıyor diye her gün dilimizden düşürmüyoruz ve bize özgü dediğimiz yemekler de Çorum, Denizli, Yozgat gibi illere kaptırıyoruz. Buda bizlere şunu gösteriyor birlik- beraberlik yok. Kurumsal çalışmamız yok. Bilinçli ve ileriye dönük projelerimiz yok. Peki, sizler tarafından seçilen belediye başkanları ve ekipleri ne işle uğraşıyor? Seyyid Harun–Veysel Karani Ve Arabaşı Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki; rivayete göre, çok istemesine rağmen annesinin hastalığı sebebi ile Uhud savaşına katılamayan Veysel Karanı, bu savaş sırasında Peygamberin dişinin kırılmasına çok üzülür ve kendini dişlerini kırarak cezalandırır. Bu durumda, annesi oğlunun yemesi için un ve su ile yumuşak bir hamur yapar ve küçük parçalara ayırır, içinde yumuşak et olan bol sulu bir çorba ile Veysel Karani’yi doyurur. Daha sonraları Arabaşı olarak anılan bu yemek Veysel Karani ve soyundan gelenlerin ayak bastığı her yerde yapılarak geleneksel hale getirilir ve kış aylarında sağlık açısından faydalı olduğu ileri sürülerek en çok da bu zamanlar tüketilir. Seydişehir’in Seyyid Harun tarafından kurulmuş olduğunu ve Seyid Harun’un da anne tarafından Veysel Karani ile akrabalığını kabul edenlerin, arabaşı çorbası ile alakası mutlaka vardır. Yani bir diğer deyişle bence, arabaşı çorbası, rivayetlere göre, Seyid Harun’u sahiplenen herkesin sahiplenmesi gereken bir yemek çeşididir. Burada bana göre mesele arabaşı meselesi değildir. Seyid Harun ile tanınmak isteyen ve turizmi bu konu üzerine genelleştirmek isteyenlerin bu konu üzerine yeterince düşünüp düşünmediğidir. Rivayet edilen tarihsellikten fazla Seyyid Harun kültürünün ne olduğunu araştırmak gereklidir. O yıllar da neler yer, neler içerler, nasıl yaşarlarmış. Bu şehir kurulduğu zaman, civarlarda geçim nelerle sağlanırmış, hamam neden yapılmış, kale içinde kalan imalathanelerde nasıl çalışılırmış neler üretilirmiş vs. vs. Uzun sözün kısası şöyle olabilir; dün leblebi derken bugün arabaşı deriz, giden bizden değildir diye kendimizi avuturken, yarın tescillenmiş – markalanmış-nelerle karşılaşacağımızı bilemeyiz. Sahi, Seydişehir’e özgü olan şeyler neler? Seydişehir daha ileriye adım atacak potansiyele sahiptir. Boş işlerle uğraşmayı bırakıp ona buna laf atmaktansa bir şeyler üretelim ki bu topraklar üzerindeki haset, fitneci, fesatçı insanlar bir ders alsınlar. Seydişehir kendine özgü değerlerini ön plana çıkarsın. Ne dersiniz!
Seydişehir markalaşıyor diye her gün dilimizden düşürmüyoruz ve bize özgü dediğimiz yemekler de Çorum, Denizli, Yozgat gibi illere kaptırıyoruz. (Arşiv. tekrar)

Seydişehir’in kendi üretimi saydığı leblebinin Çorum ve Denizli tarafından tescillenmesinden sonra, şimdi de Arabaşı çorbası Yozgat tarafından tescil ettirilerek yerel yemekler listesine marka olarak ekledi. Böylelikle şehrimizin kendine özgü saydığı yiyeceklerden biri daha tescilli marka olarak TSE tarafından Yozgat yöresel yemeği statüsüne geçmiş oldu.

Memleketimizin birçok yerden artı ve farklı yönleri var. Havası, suyu, toprağı ve tarihi birikimiyle, tarım sanayisiyle güzide bir şehir ama gelin görkünki Seydişehir markalaşıyor diye her gün dilimizden düşürmüyoruz ve bize özgü dediğimiz yemekler de Çorum, Denizli, Yozgat gibi illere kaptırıyoruz.

Buda bizlere şunu gösteriyor birlik- beraberlik yok. Kurumsal çalışmamız yok. Bilinçli ve ileriye dönük projelerimiz yok. Peki, sizler tarafından seçilen belediye başkanları ve ekipleri ne işle uğraşıyor?

Seyyid Harun–Veysel Karani Ve Arabaşı

Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki; rivayete göre, çok istemesine rağmen annesinin hastalığı sebebi ile Uhud savaşına katılamayan Veysel Karanı, bu savaş sırasında Peygamberin dişinin kırılmasına çok üzülür ve kendini dişlerini kırarak cezalandırır.

Bu durumda, annesi oğlunun yemesi için un ve su ile yumuşak bir hamur yapar ve küçük parçalara ayırır, içinde yumuşak et olan bol sulu bir çorba ile Veysel Karani’yi doyurur.

Daha sonraları Arabaşı olarak anılan bu yemek Veysel Karani ve soyundan gelenlerin ayak bastığı her yerde yapılarak geleneksel hale getirilir ve kış aylarında sağlık açısından faydalı olduğu ileri sürülerek en çok da bu zamanlar tüketilir. Seydişehir’in Seyyid Harun tarafından kurulmuş olduğunu ve Seyid Harun’un da anne tarafından Veysel Karani ile akrabalığını kabul edenlerin, arabaşı çorbası ile alakası mutlaka vardır.

Yani bir diğer deyişle bence, arabaşı çorbası, rivayetlere göre, Seyid Harun’u sahiplenen herkesin sahiplenmesi gereken bir yemek çeşididir.

Burada bana göre mesele arabaşı meselesi değildir. Seyid Harun ile tanınmak isteyen ve turizmi bu konu üzerine genelleştirmek isteyenlerin bu konu üzerine yeterince düşünüp düşünmediğidir.

Rivayet edilen tarihsellikten fazla Seyyid Harun kültürünün ne olduğunu araştırmak gereklidir. O yıllar da neler yer, neler içerler, nasıl yaşarlarmış.

Bu şehir kurulduğu zaman, civarlarda geçim nelerle sağlanırmış, hamam neden yapılmış, kale içinde kalan imalathanelerde nasıl çalışılırmış neler üretilirmiş vs. vs.

Uzun sözün kısası şöyle olabilir; dün leblebi derken bugün arabaşı deriz, giden bizden değildir diye kendimizi avuturken, yarın tescillenmiş – markalanmış-nelerle karşılaşacağımızı bilemeyiz. Sahi, Seydişehir’e özgü olan şeyler neler?

Seydişehir daha ileriye adım atacak potansiyele sahiptir. Boş işlerle uğraşmayı bırakıp ona buna laf atmaktansa bir şeyler üretelim ki bu topraklar üzerindeki haset, fitneci, fesatçı insanlar bir ders alsınlar. Seydişehir kendine özgü değerlerini ön plana çıkarsın. Ne dersiniz!

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
hakkı şenol kar
(17.01.2022 09:45 - #289)
seydişehir e özgü ne var diye sormuşsun ya enver abi bu gidişle fitne ficir fesattan başka bir şey kalmayacak
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.