whatsapp

Mahmut Esat Efendiyi saygıyla anıyoruz

İZ BIRAKANLAR 29.03.2020 - 23:44, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Mahmut Esat Efendiyi saygıyla anıyoruz

1855-1917...
Seydişehir’li Mahmut Esat Kadaster efendinin ölüm yılı dönümü dolayısıyla Gündem haber sitesi olarak saygıyla anıyoruz. 1855 yılında Seydişehir’de doğdu. İlköğrenimini Ali Hoca Sıbyan mektebinde yaptıktan sonra 1868 yılında 13 yaşında iken İstanbul’a gitti. Rüştiyeyi bitirdi. Fatih Medresesine devam etti bir yandan da askeri okulda fizik kimya astronomi gibi ilimleri tahsil etti.1880 Yılında Hukuk mektebinde iken Gülhane askeriye rüştiyede matematik öğretmenliği yaptı. II meşrutiyetin ilanıyla Maliye nezareti hukuk baş müşavirliğine bir süre sonrada müsteşarlığa atandı. Sultan II. Abdülhamid devrinde ilmiye sınıfının en yüksek rütbesi olan Rumeli Kazaskerliği (Sadr-ı Anadolu) görevinde de bulunmuştur. Mahmut Esat Efendi Osmanlı tapu ve kadastrosunu baştan modern bir şekilde yeniden kurdu. Başarı üzerine 1909 yılında Defter’i Hakani Nazırlığına getirildi. İlk kez Konya Çumra ilçesinde kadastro çalışmalarına başladı. Defteri hakaninezareti bugünkü anlamda bakanlık  düzeyinde bir daire iken 1924 yılında Tapu umum müdürlüğünü aldı. Ömrü boyunca hiç durmadan çalışan bir zekâ harikası bilgi hazinesi olan Mahmut Esat Efendinin 36 eseri bulunmaktadır. Seydişehir’de doğduğu baba evini eğitim hizmetleri için bağışladı. Bugün Ortaokul hizmetiyle devam etmektedir. 27 Mart 1917 Yılında İstanbul’da vefat etti.
1855-1917...

Seydişehir’li Mahmut Esat Kadaster efendinin ölüm yılı dönümü dolayısıyla Gündem haber sitesi olarak saygıyla anıyoruz.

1855 yılında Seydişehir’de doğdu. İlköğrenimini Ali Hoca Sıbyan mektebinde yaptıktan sonra 1868 yılında 13 yaşında iken İstanbul’a gitti. Rüştiyeyi bitirdi. Fatih Medresesine devam etti bir yandan da askeri okulda fizik kimya astronomi gibi ilimleri tahsil etti.1880 Yılında Hukuk mektebinde iken Gülhane askeriye rüştiyede matematik öğretmenliği yaptı. II meşrutiyetin ilanıyla Maliye nezareti hukuk baş müşavirliğine bir süre sonrada müsteşarlığa atandı.

Sultan II. Abdülhamid devrinde ilmiye sınıfının en yüksek rütbesi olan Rumeli Kazaskerliği (Sadr-ı Anadolu) görevinde de bulunmuştur.

Mahmut Esat Efendi Osmanlı tapu ve kadastrosunu baştan modern bir şekilde yeniden kurdu. Başarı üzerine 1909 yılında Defter’i Hakani Nazırlığına getirildi. İlk kez Konya Çumra ilçesinde kadastro çalışmalarına başladı. Defteri hakaninezareti bugünkü anlamda bakanlık  düzeyinde bir daire iken 1924 yılında Tapu umum müdürlüğünü aldı.

Ömrü boyunca hiç durmadan çalışan bir zekâ harikası bilgi hazinesi olan Mahmut Esat Efendinin 36 eseri bulunmaktadır.

Seydişehir’de doğduğu baba evini eğitim hizmetleri için bağışladı. Bugün Ortaokul hizmetiyle devam etmektedir.

27 Mart 1917 Yılında İstanbul’da vefat etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.