whatsapp

Sevr, ölü doğan bir antlaşmaydı?

İZ BIRAKANLAR 10.01.2019 - 13:25, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Sevr, ölü doğan bir antlaşmaydı?

Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükümeti arasında 10 Ağustos 1920'de Sevr banliyösünde imzalanan antlaşma, neyse ki yürürlüğe girmemişti. Nüfuz bölgeleri ile asıl sınırları karıştıranların çok olduğu bir antlaşmadır Sevr. 10 ağustos 1920'de imzalanmış antlaşmanın asıl haritası olan bu haritada görüyoruz ki;  1) Wilson tarafından belirlenen sınırlarla gereksizce büyütülmüş bir Ermenistan. 2) Fırat ırmağının doğusunda, Ermenistan Fransa ve İngiliz manda bölgeleri-İran tarafından çevrili olan, uygulandığı takdirde Musul vilayetinin de dâhil edileceği Kürt özerk bölgesi (isterlerse 1 sene sonra bağımsız). 3) Adana Ceyhan’dan başlayıp ağırlıkla düz şekilde gidip İran’da biten Osmanlı güney sınırı. 4) sadece Akhisar’a kadar uzanan Yunanistan İzmir’i. 5) askerin bulundurulamayacağı (!) kocaman bir Marmara ve İstanbul’un dışından başlayan yunan sınırı. Bu antlaşmanın ölü doğacağı baştan belliydi. Sonuç olarak 2 senedir ateşkese rağmen silah bırakmayan birlikler varken, Yunanistan’a bir Trakya ile İzmir verirken Ermenistan’a kocaman doğuyu bırakan vizyonsuz itilaf devletlerinin aymazlığı varken o antlaşma bir şekilde paçavra olacaktı. Ankara hükümetinin gerçekçi ve akılcı planlamaları, iç savaştan yeni çıksa da Rusya’yı kontrol altına alabilmiş, potansiyel müttefik olunabilecek Sovyetlerle önceden diyalog kurarak bir büyük gücün Ankara’nın yanına çekilmesiyle bu süreç daha da kısalmış ve daha iyi şartla Lozan antlaşması imzalanmıştır. Yunan’a atılan mermilerin yarısının Sovyetlerden geldiği hesaba katılınca ve Kafkaslarda onca sene süren savaş sonrasında bile dengenin iki devlet sayesinde kurulabilmesi, savaş sırasındaki bu dostluğun ne kadar önemli olduğunu kanıtlamaktadır.

Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükümeti arasında 10 Ağustos 1920'de Sevr banliyösünde imzalanan antlaşma, neyse ki yürürlüğe girmemişti.

Nüfuz bölgeleri ile asıl sınırları karıştıranların çok olduğu bir antlaşmadır Sevr. 10 ağustos 1920'de imzalanmış antlaşmanın asıl haritası olan bu haritada görüyoruz ki;

 1) Wilson tarafından belirlenen sınırlarla gereksizce büyütülmüş bir Ermenistan.

2) Fırat ırmağının doğusunda, Ermenistan Fransa ve İngiliz manda bölgeleri-İran tarafından çevrili olan, uygulandığı takdirde Musul vilayetinin de dâhil edileceği Kürt özerk bölgesi (isterlerse 1 sene sonra bağımsız).

3) Adana Ceyhan’dan başlayıp ağırlıkla düz şekilde gidip İran’da biten Osmanlı güney sınırı.

4) sadece Akhisar’a kadar uzanan Yunanistan İzmir’i.

5) askerin bulundurulamayacağı (!) kocaman bir Marmara ve İstanbul’un dışından başlayan yunan sınırı.

Bu antlaşmanın ölü doğacağı baştan belliydi.

Sonuç olarak

2 senedir ateşkese rağmen silah bırakmayan birlikler varken, Yunanistan’a bir Trakya ile İzmir verirken Ermenistan’a kocaman doğuyu bırakan vizyonsuz itilaf devletlerinin aymazlığı varken o antlaşma bir şekilde paçavra olacaktı. Ankara hükümetinin gerçekçi ve akılcı planlamaları, iç savaştan yeni çıksa da Rusya’yı kontrol altına alabilmiş, potansiyel müttefik olunabilecek Sovyetlerle önceden diyalog kurarak bir büyük gücün Ankara’nın yanına çekilmesiyle bu süreç daha da kısalmış ve daha iyi şartla Lozan antlaşması imzalanmıştır. Yunan’a atılan mermilerin yarısının Sovyetlerden geldiği hesaba katılınca ve Kafkaslarda onca sene süren savaş sonrasında bile dengenin iki devlet sayesinde kurulabilmesi, savaş sırasındaki bu dostluğun ne kadar önemli olduğunu kanıtlamaktadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.