whatsapp

Seydişehir’de 50 ton bal üretildi

EKONOMİ 04.09.2019 - 10:54, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Seydişehir’de 50 ton bal üretildi

Seydişehir bal üreticiler birliği başkanı Ahmet Çamlı, 2019 sezonunda 50 ton bal üretildiğini bildirdi. Birlik başkanı olarak her zaman üreticinin yanında olduklarını kaydeden Çamlı, "Seydişehir küpe balının marka yolculuğunda üreticilere destek vererek ulusal pazarda yerini alması için hedefler doğrultusunda çalışacaklarını söyledi. Tüm üreticilerin ilçe ve ülke ekonomisine verdikleri katkıdan dolayı teşekkür eden Çamlı, ‘’ Son yıllarda iklim şartlarından dolayı bal veriminin ciddi oranda düştüğünü, net olmamakla birlikte 50 ton seviyelerinde bal hasadı aldık. Geçen yıl 30 ton civarındaydı. Ağustos ayındaki son yağışlar çiçeklenmeyi olumsuz etkiledi. Kovan başı 7- 8 kg kadar düştü. İlçemizde kayıtlı 85 üreticimizin 8 bin 500 kovanı var. 1 kovan 30 kg bal yapar 240 ton ton bal almamız gerekirken maalesef 50 civarında oldu. Bu nedenle de bal verimi istediğimiz rakama çıkmadı. İlçemizde endemik bitki oranı çok fazla olduğu için bütün çiçeklerden toplanan balların kalitesi yüksek ama verim düşük. Toprağın kimyasallardan uzak olması, fabrika atıklarından uzak olması balın değerini artırıyor" dedi. En büyük sıkıntısının arı kovanlarının kışlatılması olduğunu kaydeden Çamlı, ‘’Üreticilerimiz bu aylarda kovan ve arı bakımını iyi yapması gerekir. Eğer dikkat etmezlerse sermayeyi bitirir verim de hiçbir zaman artmaz işte biz bunun için mücadeleye şimdiden başladık. 20 üyemiz arı sütü desteklerinden faydalandı. Kesin üretim rakamı çıkmadı ama bu yıl alt yapı çalışmaları iyi geçti. Uzun soluklu bir çalışma inşallah önümüzdeki yılda yüksek verim alacağız.  Üreticilerimizin bal sağım yerlerini ziyaret ediyoruz. Yerinde görüp sorunları yerinde tespit etmemiz. İnşallah geleceğimiz güzel olacak" diye konuştu.

Seydişehir bal üreticiler birliği başkanı Ahmet Çamlı, 2019 sezonunda 50 ton bal üretildiğini bildirdi.

Birlik başkanı olarak her zaman üreticinin yanında olduklarını kaydeden Çamlı, "Seydişehir küpe balının marka yolculuğunda üreticilere destek vererek ulusal pazarda yerini alması için hedefler doğrultusunda çalışacaklarını söyledi.

Tüm üreticilerin ilçe ve ülke ekonomisine verdikleri katkıdan dolayı teşekkür eden Çamlı, ‘’ Son yıllarda iklim şartlarından dolayı bal veriminin ciddi oranda düştüğünü, net olmamakla birlikte 50 ton seviyelerinde bal hasadı aldık. Geçen yıl 30 ton civarındaydı. Ağustos ayındaki son yağışlar çiçeklenmeyi olumsuz etkiledi. Kovan başı 7- 8 kg kadar düştü. İlçemizde kayıtlı 85 üreticimizin 8 bin 500 kovanı var. 1 kovan 30 kg bal yapar 240 ton ton bal almamız gerekirken maalesef 50 civarında oldu. Bu nedenle de bal verimi istediğimiz rakama çıkmadı. İlçemizde endemik bitki oranı çok fazla olduğu için bütün çiçeklerden toplanan balların kalitesi yüksek ama verim düşük. Toprağın kimyasallardan uzak olması, fabrika atıklarından uzak olması balın değerini artırıyor" dedi.

En büyük sıkıntısının arı kovanlarının kışlatılması olduğunu kaydeden Çamlı, ‘’Üreticilerimiz bu aylarda kovan ve arı bakımını iyi yapması gerekir. Eğer dikkat etmezlerse sermayeyi bitirir verim de hiçbir zaman artmaz işte biz bunun için mücadeleye şimdiden başladık. 20 üyemiz arı sütü desteklerinden faydalandı. Kesin üretim rakamı çıkmadı ama bu yıl alt yapı çalışmaları iyi geçti. Uzun soluklu bir çalışma inşallah önümüzdeki yılda yüksek verim alacağız.  Üreticilerimizin bal sağım yerlerini ziyaret ediyoruz. Yerinde görüp sorunları yerinde tespit etmemiz. İnşallah geleceğimiz güzel olacak" diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.