whatsapp

Seydişehir’in dünü

KÜLTÜR - SANAT 20.01.2020 - 01:47, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Seydişehir’in dünü

Eski sokakları ve evleri: Ali Kazankaya-Araştırmacı- Yazar
Hacı Seyit Ali Mahallesi: Şimdiki Postane den yukarı eski Mahmut Esat Orta Okulu önünden Ziraat Bankasına giden sokak. Sol baştan ileriye doğru: Sarı Ahmet Efendi damadı ve kızı Halime Hanım evi,(Halime Hanım ayakkabıcı Mehmet Doğu’nun halası) Ahmet Doğu ve eşi Sıdıka ve oğlu Mehmet Doğu evi,sol en son Yaylalı Mevlüt Efendi evi(Ömer Yaylalı’nın dedesi ve Mehmet Kökener’in dayısı) Sağ baştan geriye: Muallim Muhacir Hüseyin Efendi evi. Ahmet Erdayandı ve Merhum Kamil Erdayandı’nın babaları ve Av. Hüseyin Erdayandı’nın dedesi) sağ karşı çıkmalı ev ise Uçar Dede’nin olup, Maliyeci Bahaddin Uçar’ın baba evidir. Gazanfer Oğulları Evi: Gazanferler ’den Hacı Ali Efendi ve oğlu Merhum Hacı Mehmet Aslan. Yer Türbe Camii bitişiği Abdullah Efendi ve oğlu Baş Kâtip İbrahim Leblebici Evi: Bir yangında yok oldu) yeri: Hacı Seyit Ali mahallesi Çarşı Başı Demirciler Çarşısı kuzeyi. Köseleciler Evi: Hacı Sali ve Hacı Süleyman Köselecilere aitti. Türbe Camii kuzey batısı Gazanfer oğulları evi karşısı: Merhum H. Osman’ın ve H. Ali Köselecinin dede ve baba evi, Av. Süleyman Köselecinin dede ve büyük dedesinin evi idi. Karşı sağdaki Muallim Hüseyin Efendi evi, bitişik sağdaki ileri Hasan Kökener’ in babası Hasan Efendi’nin, daha sağ ileri Kaşıkçıların evi, sol ilk sıra Uçar Dede’nin sol ilerde Kabakların evi vardı. Yukarı resimde şimdi Sağlık Meslek Lisesi ve Jandarma Karakolu yoktur Canım Seydişehir’im Asırlık pelitleri odun deyip kestiler       Nerede buz gibi su içtiğimiz testiler Yemyeşil ağaçları karaltı diye biçtiler Her köşeni talan ettiler canım Seydişehir’im Tarlalar sürülmez ekilmez oldu Menekşeler görülmez börükler soldu Canım kuyulara topraklar doldu Her köşeni talan ettiler canım Seydişehir’im Atalara kalmadı saygı silindi izleri Hep bana deyip doymadı gözleri Nasihat edenlerin dinlenmedi sözleri Her köşeni talan ettiler canım Seydişehir’im Yadigâr evler yıkıldı örtüldü üstü Kardeş kardeşe düştü bir birine küstü Kimi öldü kimi gurbete düştü Her köşeni talan ettiler canım Seydişehir’im Geçmişe saygı kalmadı yok feryadı duyan Düşen taşları olmadı yerine koyan Dört yanını yedilerde olmadı doyan Her köşeni talan ettiler canım Seydişehir’im Devam edecek
Eski sokakları ve evleri: Ali Kazankaya-Araştırmacı- Yazar

Hacı Seyit Ali Mahallesi: Şimdiki Postane den yukarı eski Mahmut Esat Orta Okulu önünden Ziraat Bankasına giden sokak. Sol baştan ileriye doğru: Sarı Ahmet Efendi damadı ve kızı Halime Hanım evi,(Halime Hanım ayakkabıcı Mehmet Doğu’nun halası) Ahmet Doğu ve eşi Sıdıka ve oğlu Mehmet Doğu evi,sol en son Yaylalı Mevlüt Efendi evi(Ömer Yaylalı’nın dedesi ve Mehmet Kökener’in dayısı)

Sağ baştan geriye: Muallim Muhacir Hüseyin Efendi evi. Ahmet Erdayandı ve Merhum Kamil Erdayandı’nın babaları ve Av. Hüseyin Erdayandı’nın dedesi) sağ karşı çıkmalı ev ise Uçar Dede’nin olup, Maliyeci Bahaddin Uçar’ın baba evidir.

Gazanfer Oğulları Evi: Gazanferler ’den Hacı Ali Efendi ve oğlu Merhum Hacı Mehmet Aslan. Yer Türbe Camii bitişiği

Abdullah Efendi ve oğlu Baş Kâtip İbrahim Leblebici Evi:

Bir yangında yok oldu) yeri: Hacı Seyit Ali mahallesi Çarşı Başı Demirciler Çarşısı kuzeyi.

Köseleciler Evi: Hacı Sali ve Hacı Süleyman Köselecilere aitti. Türbe Camii kuzey batısı Gazanfer oğulları evi karşısı: Merhum H. Osman’ın ve H. Ali Köselecinin dede ve baba evi, Av. Süleyman Köselecinin dede ve büyük dedesinin evi idi.

Karşı sağdaki Muallim Hüseyin Efendi evi, bitişik sağdaki ileri Hasan Kökener’ in babası Hasan Efendi’nin, daha sağ ileri Kaşıkçıların evi, sol ilk sıra Uçar Dede’nin sol ilerde Kabakların evi vardı. Yukarı resimde şimdi Sağlık Meslek Lisesi ve Jandarma Karakolu yoktur

Canım Seydişehir’im

Asırlık pelitleri odun deyip kestiler      

Nerede buz gibi su içtiğimiz testiler

Yemyeşil ağaçları karaltı diye biçtiler

Her köşeni talan ettiler canım Seydişehir’im

Tarlalar sürülmez ekilmez oldu

Menekşeler görülmez börükler soldu

Canım kuyulara topraklar doldu

Her köşeni talan ettiler canım Seydişehir’im

Atalara kalmadı saygı silindi izleri

Hep bana deyip doymadı gözleri

Nasihat edenlerin dinlenmedi sözleri

Her köşeni talan ettiler canım Seydişehir’im

Yadigâr evler yıkıldı örtüldü üstü

Kardeş kardeşe düştü bir birine küstü

Kimi öldü kimi gurbete düştü

Her köşeni talan ettiler canım Seydişehir’im

Geçmişe saygı kalmadı yok feryadı duyan

Düşen taşları olmadı yerine koyan

Dört yanını yedilerde olmadı doyan

Her köşeni talan ettiler canım Seydişehir’im

Devam edecek

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.