whatsapp

Seydişehir tarihinden, Alüminyum fabrikası temel atma

NOSTALJİ 04.10.2020 - 01:44, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Seydişehir tarihinden, Alüminyum fabrikası temel atma

Seydişehir nostalji..
13 Kasım 1967 Cumhuriyetin ilk dev yatırımlarından Alüminyum fabrikası temel atma töreninden. Türkiye’nin ihtiyaçlarının sağlanması amacıyla 15 yıl vadeli 2,5 vadeli 62 milyon dolarlık sermaye ile Alüminyum fabrikasının kurulması için Sovyetler Birliği teknolojisiyle çalışacak anlaşma yapılarak 13 Kasım 1967 yılında Başbakan Süleyman Demirel’in katılımıyla fabrikanın temeli atıldı. Dönemin Belediye Başkanı merhum Nevzat Akbaş, Fabrikanın temel atılmasını bana röportajında şöyle anlatmıştı, ‘’ 5.Ağustos 1967 günü temel atma kararlaştırıldı hazırlığımızı yaptık o sırada Adapazarı’nda meydana gelen Zelzeleden dolayı ertelendi 13.Kasım 1967 yılında başbakan Sn. Süleyman Demirel’in katılımıyla temel atıldı.’’ Başbakan Süleyman Demirel, Sovyet kaynaklarından alınan bilgide kısaca şu konuşmayı yapmıştır. “Dün ve bugün temel attığımız veya açtığımız müesseseler, milli bankaların gösterdikleri gayreti sizin huzurunuz da ve sizinle beraber bütün memleketin karşısında takdir etmeyi vazife sayarım. Her hadise bize memlekette sanayi programı herkesin sevdiği ve takip ettiği umumi ve milli ülkü olduğunu göstermektedir. Memlekette sanayi müesseseleri kurmak hususunda milli müesseselerin sermaye koymaları çok faydalı bir harekettir. Milli bankaların fabrika vücuda getirmeye çalışmaları çok hayırlı bir faaliyettir. Bu vaziyeti biz, teşvik ve şevkle karşılıyoruz. Hükümet bu faaliyetlere daima yardım edecektir.” Kasım 1967 yılında temeli atılan fabrikanın üretim birimleri sırayla devre alındı. 4 Mayıs 1973 yılında Türkiye’nin ilk Alümina üretimi gerçekleşti. 1979 yılında yıllık 45 bin ton kapasiteli Alüminyum Sülfat işletmeye alındı. Alüminyum entegre tesislerde yarı mamul üreten bir tesistir. Boksit işletme, Alümina, Alüminyum, Dökümhane, Haddehane, yardımcı ünitelerden teşekkül eden tesislerde yılda 460 bin ton boksit cevheri işlenerek 200 bin ton Alümina 60 bin ton birincil alüminyum üretimi yapılmaktadır. Fabrikanın ilk Grup Başkanı Abdurrahman Aydın (Rahmetli) olmuştur. Daha sonar fabrika müdürü Nezihi Berkam görevlendirilmiştir. Kendisine Merhum Nevzat Akbaş tarafından hemşeri beraatı verilmiştir. Aşağıdaki linkte Merhum belediye başkanı Nevzat Akbaşın fabrikayla ilgili röportajı yer alıyor. Tıklayın... http://www.seydisehirgundem.com/haber-nevzat-akbas-bey-le-keyifli-bir-sohbet-8086.html
Seydişehir nostalji..

13 Kasım 1967 Cumhuriyetin ilk dev yatırımlarından Alüminyum fabrikası temel atma töreninden.

Türkiye’nin ihtiyaçlarının sağlanması amacıyla 15 yıl vadeli 2,5 vadeli 62 milyon dolarlık sermaye ile Alüminyum fabrikasının kurulması için Sovyetler Birliği teknolojisiyle çalışacak anlaşma yapılarak 13 Kasım 1967 yılında Başbakan Süleyman Demirel’in katılımıyla fabrikanın temeli atıldı.

Dönemin Belediye Başkanı merhum Nevzat Akbaş, Fabrikanın temel atılmasını bana röportajında şöyle anlatmıştı, ‘’ 5.Ağustos 1967 günü temel atma kararlaştırıldı hazırlığımızı yaptık o sırada Adapazarı’nda meydana gelen Zelzeleden dolayı ertelendi 13.Kasım 1967 yılında başbakan Sn. Süleyman Demirel’in katılımıyla temel atıldı.’’

Başbakan Süleyman Demirel, Sovyet kaynaklarından alınan bilgide kısaca şu konuşmayı yapmıştır.

Dün ve bugün temel attığımız veya açtığımız müesseseler, milli bankaların gösterdikleri gayreti sizin huzurunuz da ve sizinle beraber bütün memleketin karşısında takdir etmeyi vazife sayarım. Her hadise bize memlekette sanayi programı herkesin sevdiği ve takip ettiği umumi ve milli ülkü olduğunu göstermektedir. Memlekette sanayi müesseseleri kurmak hususunda milli müesseselerin sermaye koymaları çok faydalı bir harekettir. Milli bankaların fabrika vücuda getirmeye çalışmaları çok hayırlı bir faaliyettir. Bu vaziyeti biz, teşvik ve şevkle karşılıyoruz. Hükümet bu faaliyetlere daima yardım edecektir.”

Kasım 1967 yılında temeli atılan fabrikanın üretim birimleri sırayla devre alındı.

4 Mayıs 1973 yılında Türkiye’nin ilk Alümina üretimi gerçekleşti. 1979 yılında yıllık 45 bin ton kapasiteli Alüminyum Sülfat işletmeye alındı. Alüminyum entegre tesislerde yarı mamul üreten bir tesistir. Boksit işletme, Alümina, Alüminyum, Dökümhane, Haddehane, yardımcı ünitelerden teşekkül eden tesislerde yılda 460 bin ton boksit cevheri işlenerek 200 bin ton Alümina 60 bin ton birincil alüminyum üretimi yapılmaktadır.

Fabrikanın ilk Grup Başkanı Abdurrahman Aydın (Rahmetli) olmuştur. Daha sonar fabrika müdürü Nezihi Berkam görevlendirilmiştir. Kendisine Merhum Nevzat Akbaş tarafından hemşeri beraatı verilmiştir.

Aşağıdaki linkte Merhum belediye başkanı Nevzat Akbaşın fabrikayla ilgili röportajı yer alıyor. Tıklayın...

http://www.seydisehirgundem.com/haber-nevzat-akbas-bey-le-keyifli-bir-sohbet-8086.html

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.