whatsapp

TMO Müdürü Yılmaz, Lisanslı depo ile çiftçi kazanıyor

EKONOMİ 18.07.2019 - 15:36, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

TMO Müdürü Yılmaz, Lisanslı depo ile çiftçi kazanıyor

TMO, Seydişehir’de lisanlı depoya ürün teslimi konusunda çiftçileri bilgilendirdi. Seydişehir Tarım ve Orman Müdürlüğü salonunda yapılan toplantıda konuşan Akşehir Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) Şube Müdürü Mustafa Yılmaz, lisanlı depo ile çiftçinin alın terine sahip çıkıldığını, ürünlerin yatırım aracına dönüştüğünü söyledi. Yılmaz, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bazı bölgelerde alım yapmayacağı kapatıldığı yönündeki iddiaların bilgi eksikliğinden kaynaklandığını belirtti. Çiftçinin ürettiği ürüne değer katan lisanslı depoculuğun hızla yaygınlaştığını kaydeden Akşehir TMO Müdürü Yılmaz, Konya’nın bu açıdan örnek bir il olduğunu, yakın zamanda bitecek yeni yatırımlarla birlikte Konya bölgesinde 4 milyon ton lisanslı depo kapasitesine ulaşılacağının altını çizdi. “Lisanslı depoculuk sistemi ile fiyat düşüşlerinin önleneceğini kaydeden Yılmaz, ‘’Çiftçi lisanlı depolarla ürününü pazara sokacaktır. Ofis fiziki olarak çiftçilere cevap veremiyor. Emanet alımı ve fiziki mal ve numune gösterilmesine gerek olmaksızın ürün alımı yapılacak. TMO asli görevini yine yapacaktır. TMO alımlarına devam edecektir, sadece alımlarını kendi depolarına değil, anlaşmalı lisanslı depolara yapacaktır.’’ Ürünlerin devlet garantisinde sigorta kapsamında olacağına vurgu yapan Yılmaz, ‘’ lisanslı depolarla çiftçimiz hiçbir kayba uğramayacak. Aksine, kira, stopaj, nakliye, analiz, kredi faizi gibi lisanslı depo teşviklerinden faydalanabilmektedir. Buradan en büyük yararı lisanslı depolara malını koyan çiftçilerimiz görmektedir. Çiftçilerimiz hem lisanslı depo desteklerini almakta, hem de lisanslı depoculuğun kendilerine sağladığı avantajları kullanmaktadırlar. TMO ise depoculuk işletme maliyetinden kurtulacaktır. Üretici ürününü lisanlı depoya teslim ettikten 3 gün sonra parası hesabına yatmaktadır. Kontroller tamamıyla bağımsız eksperler tarafından yapılmaktadır. ABD ve Rusya’da bu sistem çok yaygındır. Seydişehir’e lisanlı depo yapılabilmesi için Ziraat odası başkanlığı ve kaymakamlığın bir çalışma yaparak depo kurulacak bölgenin hazırlanması gerekir. Kurulduğu zaman çiftçi Beyşehir, Konya’ya gitmeyecek. 7/24 saat alım yapacak üretici beklemeyecek. Bu sistem yaygınlaştığı zaman Dünya buğday üreticisi devletlerin yanında yer alacağız.’’ şeklinde konuştu. Toplantıya, Ziraat Odası Başkanı İsmail Korkmaz, Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Ünüvar, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

TMO, Seydişehir’de lisanlı depoya ürün teslimi konusunda çiftçileri bilgilendirdi.

Seydişehir Tarım ve Orman Müdürlüğü salonunda yapılan toplantıda konuşan Akşehir Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) Şube Müdürü Mustafa Yılmaz, lisanlı depo ile çiftçinin alın terine sahip çıkıldığını, ürünlerin yatırım aracına dönüştüğünü söyledi.

Yılmaz, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bazı bölgelerde alım yapmayacağı kapatıldığı yönündeki iddiaların bilgi eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.

Çiftçinin ürettiği ürüne değer katan lisanslı depoculuğun hızla yaygınlaştığını kaydeden Akşehir TMO Müdürü Yılmaz, Konya’nın bu açıdan örnek bir il olduğunu, yakın zamanda bitecek yeni yatırımlarla birlikte Konya bölgesinde 4 milyon ton lisanslı depo kapasitesine ulaşılacağının altını çizdi.
“Lisanslı depoculuk sistemi ile fiyat düşüşlerinin önleneceğini kaydeden Yılmaz, ‘’Çiftçi lisanlı depolarla ürününü pazara sokacaktır. Ofis fiziki olarak çiftçilere cevap veremiyor. Emanet alımı ve fiziki mal ve numune gösterilmesine gerek olmaksızın ürün alımı yapılacak. TMO asli görevini yine yapacaktır. TMO alımlarına devam edecektir, sadece alımlarını kendi depolarına değil, anlaşmalı lisanslı depolara yapacaktır.’’

Ürünlerin devlet garantisinde sigorta kapsamında olacağına vurgu yapan Yılmaz, ‘’ lisanslı depolarla çiftçimiz hiçbir kayba uğramayacak. Aksine, kira, stopaj, nakliye, analiz, kredi faizi gibi lisanslı depo teşviklerinden faydalanabilmektedir. Buradan en büyük yararı lisanslı depolara malını koyan çiftçilerimiz görmektedir. Çiftçilerimiz hem lisanslı depo desteklerini almakta, hem de lisanslı depoculuğun kendilerine sağladığı avantajları kullanmaktadırlar. TMO ise depoculuk işletme maliyetinden kurtulacaktır. Üretici ürününü lisanlı depoya teslim ettikten 3 gün sonra parası hesabına yatmaktadır. Kontroller tamamıyla bağımsız eksperler tarafından yapılmaktadır. ABD ve Rusya’da bu sistem çok yaygındır. Seydişehir’e lisanlı depo yapılabilmesi için Ziraat odası başkanlığı ve kaymakamlığın bir çalışma yaparak depo kurulacak bölgenin hazırlanması gerekir. Kurulduğu zaman çiftçi Beyşehir, Konya’ya gitmeyecek. 7/24 saat alım yapacak üretici beklemeyecek. Bu sistem yaygınlaştığı zaman Dünya buğday üreticisi devletlerin yanında yer alacağız.’’ şeklinde konuştu.

Toplantıya, Ziraat Odası Başkanı İsmail Korkmaz, Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Ünüvar, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.