Ketenli Dernek Başkanı Mehmet Kacaroğlu İle Röportaj
Ketenli Dernek Başkanı Mehmet Kacaroğlu İle Röportaj
Seydişehir Gündem Gazetemiz sordu Başkan Mehmet Kacaroğlu cevapladı! Seydişehir’den dünyaya açılarak uluslararası kurumsal bir dernek gücü oluşturduklarına vurgu yaparak sosyal sorumluluk projeleriyle Türkiye gündeminde yer aldıklarını söyledi. Başkan Kacaroğlu’nun özel açıklamalarının tamamını görüntülü olarak izleyebilirsiniz.
(Görüntülü haber)
Enver Haykır/ Gündem yönetmeni, gazeteci.
Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
1990 yılında Seydişehir’in Ketenli köyünde doğdum. İlk, orta, liseyi Seydişehir’de bitirdim. Konya Selçuk Üniversitesi sosyal bilimler fakültesinden mezun oldum. Evli 2 çocuk babasıyım. Seydişehir’de 2013 yılına kadar ticaretle uğraştım. Bu yıldan sonra Konya’da iş hayatımı sürdürerek pazarlamacı olarak görev yapıyorum. 2018 yılında dernek çalışmalarına davet edildim. Başkan olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Doğduğum ilçeyi seviyorum ve hiç kopmadım.
Dernek faaliyetlerinden bahseder misiniz?
1994 yılında kurulmuş. Derneği ayağa kaldırmak için arkadaşlarımızla birlikte bir araya geldik. 2018 yılında başkan seçildim. Derneği canlandırma çabası içerisine atıldık. Kısa, orta ve uzun vadede yapacaklarımızı düşünerek hareket ettik. Biz bu çatı altında yöresel geleneklerimizi, göreneklerimizi, sosyal yapımızı ve kültürel faaliyetlerimizi unutturmama adına hem yurt içi hem de yurt dışına açılarak yardım organizasyonları başlattık. Esnaflarımızdan işadamlarına kadar desteklerini sağladık. Mazlumun, öksüzün, yetimin duasını aldık. Gıda, giyim ve öğrencilere burs verir hale gelerek derneğimizin faaliyetlerini sürekli yükselterek büyüttük. Varlığımızı kanıtlamak için bir köy derneğinden uluslararası örgütlü bir yapıyı kazandırdık. Bizim kısa vadede önümüze koyduğumuz icraatları da bir bir yerine getirerek üyelerimizden esnaflarımız ve iş damlarımızın takdirini kazanmış durumdayız. Orta ve uzun vadede yapacaklarımızı yönetim kurulumuzun katılımıyla gerçekleştiriyoruz. Doğal afetlerden, orman yangınlarına kadar yardıma giderek sosyal sorumluluklarda yer aldık.
Öğrencilere burslar veriyorsunuz? Yardımlar yapıyorsunuz! Bunu nasıl başarıyorsunuz?
2018 yılında göreve geldiğimizde yaptığımız organizasyon çalışmalarında ‘Çocuklar Üşümesin’ sloganıyla, öncelikle gıda ve giysi yardımı ulaştırarak
Sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdik. Bazı okullarımızın onarım tamiratların yapılmasını üstlendik. İhtiyaçlarını giderdik. Seydişehir’de yurt geneline açılarak her kesimin yardım ve desteklerini sağladık. Festivalleri sponsorlar aracılığıyla yaptık. Deri topladık bu gelirle ilk yıl 15 üniversite öğrencimize burs vermeye başladık. Sonraki yıllarda sürekli artırarak dışardan da öğrencilere burslar vermeye başladık bu sayılarımız yüzlerin üzerine çıktı. Bu yılda destek sağlayıp çocuklarımızı sevindireceğimiz için çok mutluyuz. Projelerimiz devam edecek.
Gelecekteki projeleriniz neler?
Zaten dernek faaliyeti olarak dışına açıldık. Suriye ve Afrika’da yardım çalışmalarımız artarak hız kazandı. Oraya ilk olarak gittiğimizde fakir ve yoksulluğun boyutunu gördük. Oraya şube açarak derneğimizin adını da kurumsallaştırarak o insanlara merhem olmaya çalışıyoruz. Orada elektrik, su yok yaşam koşulları çok zor. Elimizden geldiğince hem yurt içi hem de yurt dışında mazluma, yoksula, insanların çaresizliğine el uzatacağız.
Köyde kurulan Tarımsal Kooperatif çalışmaları ne durumda?
1990 lı yıllarda kurulmuş fakat sonraki yıllarda rantabil çalışma yürütülememiş. Bize teklif geldi derneği nasıl ayağa kaldırdıysanız bu kooperatife de el atın dediler. Çalışma başlattık. Vekâletler alıyoruz. Tamamlayınca kongre yapıp işe başlayacağız. Köyümüzün en önemli tarımsal ürünü patates ve çileği geliştireceğiz. Hayvancılık üzerine projelerimiz var. Yine tarımsal sulama konularını inceliyoruz. Neler yapabiliriz onları ele alacağız. Bizim eski çağlara dayanan dokumacılığımız var. Kız ve kadınlarımız evlerindeki tezgâhlarda üretim yapıp bütçelerine katkı sağlıyorlardı. Bu sanat ve kültürümüzü yeniden canlandıracağız. Bu el sanatını turizme kazandıracağız.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Maddi manevi olarak hemşerilerimizin yanında olacağız. Çok güzel faaliyetlerimiz oldu. Bizlere güvendikleri için sosyal yardımlarını hep artırıyorlar. Buda bizim cesaretimiz daha da kuvvetlendiriyor. İnşallah daha da güzel işler yapacağız. Kurumsal bir sivil toplum derneği olarak Ketenliyi yeniden üretecek. Güçlendirecek. Turizmle canlandıracak programlar üzerinde çalışmalarımız sürdürüp ülkemize katkı sunacağız.
Bu röportajda bize vakit ayırdığınız için sizlere teşekkür ediyoruz!
Video albümüne giderek videoya yorum yazabilir yada videoyu sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.