NLP nedir?
NLP nedir?
NLP, Dilbilimci Richard Bandler ve Matematikci John Grinder tarafından 1970'li yıllarda; düşünülmeden ve otomatik olarak gerçekleştirilen algılama, düşünme ve davranış süreçlerini, bilinçli hale getirmek için yapılan araştırmalar sonucu Amerika'da geliştirilen bir davranış akımıdır.
Editör; Ayşegül Çağıl
Beyin ve duyumuzu ifade eder. Duyularımız sinir sistemimizin temelini oluşturur. Neuro ile insanların duyularını oluşturan görme, hissetme, işitme, koklama ve tatma duyuları ve bu duyuların yönetildiği sinir sistemi ve beyin ifade edilir. Yaşadıklarımızı 5 duyu aracılığıyla algılar, işler ve beynimizin içine yerleştirirken yeniden anlamlandırırız. Yaşanılan evren her bir insan tarafından farklı anlam ve biçimlerde temsil edilir. Her türlü deneyim farklı bir şekilde temsil edilir.
Eğitim ve öğretim: Sınav kaygısı ve öğrenim engellerinden kurtulma, öğrenmeyi ve öğretmeyi kolaylaştırma, stresi yönetebilme, özsaygı ve özgüveni geliştirme, hızlı öğrenme, yeni dil öğrenme gibi.
Sağlıklı Yaşam ve Spor: Hedef ve motivasyon oluşturma, konsantrasyonu artırma, beslenme alışkanlıklarını düzenleme ve değiştirme, sigara, alkol tarzı bağımlılıklardan kurtulma gibi.
İş hayatı: Hedef ve başarı stratejileri oluşturma, stres ve kaygı duygularını iyileştirme, liderlik becerilerini arttırma, satış, pazarlama ve ikna stratejileri oluşturma, güçlü iletişim sağlama gibi.
Kişisel gelişim: Davranış ve alışkanlıkların değişimi, yeni davranışların kazanılması, öfke, duygu ve heyecan kontrolü, karar verme ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi, motivasyon gibi.
Psikoterapi: Sosyal korkular, panik atak, stres ve öfke kontrolü, beslenme bozuklukları, cinsel sorunlar ve kaygı bozuklukları, davranış değiştirme, depresyon ile mücadele, sigara, alkol, kumar türü bağımlılıkların giderilmesi gibi.
Bunların dışında NLP Siyaset, Hamilelik ve Çocuk Yetiştirme, Yaratıcılık ve Sanat, Koçluk uygulamalarında da kullanılmaktadır.
Nöroloji noro
Beyin
L... Linguistlik. Dil
P. Programlama
NLP eğitimleriyle uygulamalı teknik ve donanıma sahip olmayan insan yarım engelli insan olarak yaşar.
NLP bir sistemdir.
Bize rağmen beyin oraya her şeyde mutlak hâkim olamayız.
Cüzi iradenin üzerinde mutlak işleyen külli irade var.
Beyin bir varlık ve bir maddedir.
İnsan ve ruh psikolojisi işte tamda tamamen burasıdır. Hepsinin toplamda toplamı NLP dir.
NLP ile kuantum bunun birde açılımını yapalım. NLP ve kuantum en çok karışıklık yaratan birbirine yakın olduğu için genellikle ikisi bir arada kullanılarak birlikte çok karşılaşılan ve karıştırılma karışıklık yaratmaya neden oluyor.
Birçok konuda aynı gibi ama kesinlikle ve asla aynı kavramlar değildir.
NLP teknikleri eğitimleri itibariyle tüm bütünü kapsayarak kaplayan evrenselliği, astroloji, anatomi birlikte içine alan insan ve hayat olan yaşam alanı genel anatomi yapısını da sağlıkta destekleyen çok geniş bir kavram yapısına sahip bir sistemdir.
Kuantum ise genellikle çoğunlukla hep evrensel evren astroloji içerik odaklı olup evrensel evren dengesini sağlayan güçlü bir sistemdir.
Dolayısıyla ayrı biri birine hizmet eden paralel yapısal dengede denge düzeni ile çalışan iki güçlü var olan bir sistemdir.
Kuantuma NLP diyemeyiz.
Sadece kuantumdan yardım ve destek alabiliriz.
İkisi de var olan hak ve hakikat olandır.
İkisi de evrensel insanlığa hizmet ederek insanlık ve evrensel denge düzenini dengesini sağlayan sistemlerdir.
Türkiye'de NLP uzmanı olduğunu ifade eden insanların dil konusu üzerindeki eksik bilgileri, bu şahısların önemli hatalar yapmasına neden olmakta ve aktardığı bilgiler doğru olsa bile istenen sonuç ortaya çıkmamaktadır. Dil konusunda uzman olan kişinin dili Gramatik, Pragmatik, Semantik açılardan inceleyebilir olması gerekmektedir. Ülkemizde NLP uzmanı çok az denebilecek kadardır. Farkındalık Hipnozu, Duygusal Kekemelik, Değişime Direnç, İstenmeyen ve benzeri kavramları bilmeyen kişiler uzman olarak nitelendirilemez.
NLP Üzerine Önermeler
1. İnsanda ihtiyacı olan kaynakların tamamı mevcuttur.
2. Davranışlarımızın altında pozitif bir sebep vardır.
3. İletişimin anlamlı olmasını sağlayan alınan cevapta saklıdır.
4. Belirlenen hedefe planlanan yöntemlerle ulaşılamıyorsa, değiştirin.
5. NLP'de hata yoktur, geri besleme vardır.
6. Her insan değerlidir.
7. Bir insan bir şey yapıyor ve başarıyorsa, herkes öğrenebilir.
8. Her türlü sistemde, en çok esnek olan, en çok etkiyi sağlar.
9. Eğer bir insan bize küfür ediyorsa bunun sorumlusu biziz.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.