whatsapp

Seydişehir’de bal rekoltesi 73 ton 600 kğ çıktı

EKONOMİ (SG) - Seydişehir Gündem | 01.02.2023 - 11:01, Güncelleme: 02.02.2023 - 00:32
 

Seydişehir’de bal rekoltesi 73 ton 600 kğ çıktı

Seydişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Ünüvar, arıcılar için geliştirilen projeler sayesinde 2022 yılında bal rekoltesinin 73 ton 600 kğ çıktığını söyledi.
Ünüvar, yaptığı açıklamada, arıcılıkla uğraşan 140’a yakın üretici bulunan Seydişehir’in Türkiye'de bal üretiminde öneli bir yer aldığını belirtti. Ürün veriminin ve kalitesinin artırılmasına yönelik projeler geliştirdiklerini hatırlatan Ünüvar, bu çerçevede, üreticilere yönelik yıl boyunca eğitimler, fuarlara gezi düzenlediklerini, arı kovanı ve ilaç, arı sütü destekleri yapıldığını anlattı. Projeler sayesinde ilçe genelinde 2019 yılında 50 ton, 8 bin 500 kovan, 2020 yılında 60 ton bal, 9 bin kovan sayısını 2022 yılında 9 bin 200’e yükseldiğini vurgulayan Ünüvar, pandemi döneminde üretimde değişiklik olmadığını dile getirdi. EN BÜYÜK SIKINTISININ ARI KOVANLARININ KIŞLATILMASI; Küpe balı üreticiler birliği başkanı Ahmet Çamlı, ’’Üreticilerimiz bu aylarda kovan ve arı bakımını iyi yapması gerekir. Eğer dikkat etmezlerse verim düşer.  Bunun için mücadeleye hasat sonu başladık. Uzun soluklu bir çalışma inşallah önümüzdeki yılda rekolteyi artıracağız. Katma değeri yüksek ürünleri üretmeye devam edeceğiz. Geleceğimiz güzel olacak" diye konuştu. 2013 YILINDA KÜPE BALI MARKA VE PATENTİ ALINDI; Bal üreticiler birliği başkanı Ahmet Çamlı, ‘’2013 yılında markalaşan küpe balımız tescillendi. Türk patent enstitüsü tarafından onaylandı. 500 kğ kapasiteli dolum tesisi kuruldu. Tüketicilerimiz balı arıcıdan garantili alsınlar. Balın analizli olanını tercih etsinler. Bizim küpe markalı ballarımız analizli, tahlili yapılmıştır. Müşterilerimize alnımızın akıyla veriyoruz. Torosların eteklerinde ürettiğimiz çiçek balının bütün dertlere şifası vardır. Balın kalitesinde, bilinçli arıcının büyük etkeni vardır. Markalaşan Küpe balında artış görmek üreticilerimiz kadar bizi de sevindirdi. İlçemizin iklimi, doğası ve çiçek zenginliği açısından bölgenin güzide alanlarından birisidir. Üreticilerimizi önümüzdeki dönem çiçeğin bol olduğu yaylalarımıza yönlendirip üretimimizi ikiye katlayacağız. Bu sezon 9 bin 200 kovan sayımızla 73 ton 600 kğ bal ürettik. 300 ana arı üretimi, 10 bin 500 ton mum, 2 bin kilo polen, 50 kilo arı sütü üretimi yapıldı. Katma değeri yüksek ürünleri üretmeye devam edeceğiz. Hedefimiz üreticilerimize destek vererek ulusal pazarda yerini alması için çalışacağız.’’ dedi.
Seydişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Ünüvar, arıcılar için geliştirilen projeler sayesinde 2022 yılında bal rekoltesinin 73 ton 600 kğ çıktığını söyledi.

Ünüvar, yaptığı açıklamada, arıcılıkla uğraşan 140’a yakın üretici bulunan Seydişehir’in Türkiye'de bal üretiminde öneli bir yer aldığını belirtti. Ürün veriminin ve kalitesinin artırılmasına yönelik projeler geliştirdiklerini hatırlatan Ünüvar, bu çerçevede, üreticilere yönelik yıl boyunca eğitimler, fuarlara gezi düzenlediklerini, arı kovanı ve ilaç, arı sütü destekleri yapıldığını anlattı.

Projeler sayesinde ilçe genelinde 2019 yılında 50 ton, 8 bin 500 kovan, 2020 yılında 60 ton bal, 9 bin kovan sayısını 2022 yılında 9 bin 200’e yükseldiğini vurgulayan Ünüvar, pandemi döneminde üretimde değişiklik olmadığını dile getirdi.

EN BÜYÜK SIKINTISININ ARI KOVANLARININ KIŞLATILMASI;

Küpe balı üreticiler birliği başkanı Ahmet Çamlı, ’’Üreticilerimiz bu aylarda kovan ve arı bakımını iyi yapması gerekir. Eğer dikkat etmezlerse verim düşer.  Bunun için mücadeleye hasat sonu başladık. Uzun soluklu bir çalışma inşallah önümüzdeki yılda rekolteyi artıracağız. Katma değeri yüksek ürünleri üretmeye devam edeceğiz. Geleceğimiz güzel olacak" diye konuştu.

2013 YILINDA KÜPE BALI MARKA VE PATENTİ ALINDI;

Bal üreticiler birliği başkanı Ahmet Çamlı, ‘’2013 yılında markalaşan küpe balımız tescillendi. Türk patent enstitüsü tarafından onaylandı. 500 kğ kapasiteli dolum tesisi kuruldu. Tüketicilerimiz balı arıcıdan garantili alsınlar. Balın analizli olanını tercih etsinler. Bizim küpe markalı ballarımız analizli, tahlili yapılmıştır. Müşterilerimize alnımızın akıyla veriyoruz. Torosların eteklerinde ürettiğimiz çiçek balının bütün dertlere şifası vardır. Balın kalitesinde, bilinçli arıcının büyük etkeni vardır. Markalaşan Küpe balında artış görmek üreticilerimiz kadar bizi de sevindirdi. İlçemizin iklimi, doğası ve çiçek zenginliği açısından bölgenin güzide alanlarından birisidir. Üreticilerimizi önümüzdeki dönem çiçeğin bol olduğu yaylalarımıza yönlendirip üretimimizi ikiye katlayacağız. Bu sezon 9 bin 200 kovan sayımızla 73 ton 600 kğ bal ürettik. 300 ana arı üretimi, 10 bin 500 ton mum, 2 bin kilo polen, 50 kilo arı sütü üretimi yapıldı. Katma değeri yüksek ürünleri üretmeye devam edeceğiz. Hedefimiz üreticilerimize destek vererek ulusal pazarda yerini alması için çalışacağız.’’ dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.