whatsapp

Toros Dağlarında Anadolu Leoparı!

SİVİL TOPLUM (SG) - Seydişehir Gündem | 30.03.2025 - 01:00, Güncelleme: 30.03.2025 - 01:00
 

Toros Dağlarında Anadolu Leoparı!

Nesli tükenmekte olan Anadolu Leoparı, Konya, Antalya ve Mersin’in orta Toros dağlarında yaşamlarını sürdürüyor!
Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri, Batı Anadolu ve Orta Toroslara fotokapanlar yerleştirdi. Yapılan gözlemler, uzun yıllardır neslinin tükendiği sanılan Anadolu Leoparı’nın hâlâ yaşadığını gösterdi. BİYOÇEŞİTLİLİĞİN GÖZBEBEĞİ Türkiye, iki kıtanın birleştiği stratejik konumu sayesinde zengin bir biyoçeşitliliğe sahip. Leoparlar, tarih boyunca Anadolu’nun yırtıcı memelileri arasında yer aldı. KONYA TARİHİNDE LEOPAR İZLERİ Konya’da bulunan Çatalhöyük’te, 9 bin yıl önce leopar motifleri duvarları süslüyordu. Kazı başkanı İngiliz Profesör Ian Hodder, ilk kitabına bu yüzden “Leoparın Öyküsü” adını verdi. YAYILIM ALANI GENİŞLİYOR Konya, Antalya ve Mersin’in yanı sıra Doğu Anadolu’da Tunceli, Hakkâri ve Şırnak’ta, ayrıca Kuzey Anadolu’da Kastamonu ve Artvin sınırlarında da Anadolu Leoparı tespit edildi. AV ZİNCİRİNİN ZİRVESİNDE Anadolu Leoparı, genellikle dağlık ve ormanlık alanlarda yaşıyor. Besin zincirinde yaban keçisi, geyik ve tavşan gibi hayvanlar bulunuyor.
Nesli tükenmekte olan Anadolu Leoparı, Konya, Antalya ve Mersin’in orta Toros dağlarında yaşamlarını sürdürüyor!

Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri, Batı Anadolu ve Orta Toroslara fotokapanlar yerleştirdi. Yapılan gözlemler, uzun yıllardır neslinin tükendiği sanılan Anadolu Leoparı’nın hâlâ yaşadığını gösterdi.

BİYOÇEŞİTLİLİĞİN GÖZBEBEĞİ

Türkiye, iki kıtanın birleştiği stratejik konumu sayesinde zengin bir biyoçeşitliliğe sahip. Leoparlar, tarih boyunca Anadolu’nun yırtıcı memelileri arasında yer aldı.

KONYA TARİHİNDE LEOPAR İZLERİ

Konya’da bulunan Çatalhöyük’te, 9 bin yıl önce leopar motifleri duvarları süslüyordu. Kazı başkanı İngiliz Profesör Ian Hodder, ilk kitabına bu yüzden “Leoparın Öyküsü” adını verdi.

YAYILIM ALANI GENİŞLİYOR

Konya, Antalya ve Mersin’in yanı sıra Doğu Anadolu’da Tunceli, Hakkâri ve Şırnak’ta, ayrıca Kuzey Anadolu’da Kastamonu ve Artvin sınırlarında da Anadolu Leoparı tespit edildi.

AV ZİNCİRİNİN ZİRVESİNDE

Anadolu Leoparı, genellikle dağlık ve ormanlık alanlarda yaşıyor. Besin zincirinde yaban keçisi, geyik ve tavşan gibi hayvanlar bulunuyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.