Herkese elzem olan adalet ülkemizde ne kadar sağlam?
Mahkeme salonlarında okuduğumuz adalet mülkün temelidir yazısı yerini buluyor mu?
Özgürlük Araştırmaları Derneği’nin uluslararası partnerlerinden biri olan World Justice Project (Dünya Adalet Projesi) 2012 yılından bu yana ülkelerin uygulamada hukukun üstünlüğüne ne ölçüde bağlı olduklarını gösteren nicel bir değerlendirme aracı olan Hukukun Üstünlüğü Endeksi’ni üretiyor.
Hükümetlerin ellerindeki yetkiler, yolsuzluk, açıklık ve şeffaflık, temel haklar, düzen ve güvenlik, düzenleyici uygulamalar, hukuk mahkemeleri ve ceza adaleti başlıkları kullanılarak hesaplanan bu endekse göre hesaplanan endeks değeri 1’e ne kadar yakınsa hukukun üstünlüğü o derece yüksek olurken, 0’a ne kadar yakınsa hukukun üstünlüğü o kadar düşük olarak nitelendiriliyor.
Raporun 2023 yılı sonuçlarında, Türkiye’nin ne yazık ki hukukun üstünlüğü konusunda yıllardan beri hızlı bir şekilde düşüşte olduğu görülüyor. Totalde 0.41 puanı bulunan Türkiye bu skorla 142 ülke arasında 117. sırada bulunuyor ve hem bölgesel hem de küresel ortalamaların altında kalıyor…
Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir…
Hukuk neye göre kime göre işliyor…
Yargı kararları vatandaşı tatmin ediyor mu?
Hukuka siyaset karışıyor mu?
Yargısal kararlar siyasi mi?
Vatandaşın kafasında ki şüpheler giderilmelidir…
1 eylülde adli yıl açıldı yeni yargılamalar olacak…
Kara para aklama davası fenomen davaları dolandırıcılık davaları olacak adaletin yerini bulacak hakkaniyete uygun insan vicdanını acıtmayan kararlar alınmalıdır…
Yeni adli yılda adaletin tam olarak tesis edilmesi için ciddi adımlar atılmalıdır…
Adalet yerini buldu dediğimiz kararlar alınmalıdır…
Uzun lafın kısası adalet herkese elzem adaletin tam olarak tesis etmek gerekir…
Devletin ibadeti adalettir…
Her alanda adalet tam sağlıklı olarak tesis edilmelidir.