whatsapp
Enver Haykır
Köşe Yazarı
Enver Haykır
 

Gökhöyük kazılarının günümüze yansıması!

Seydişehir Gökhüyük Köyünde 2002-2005 yıllarında Konya kültür müdürlüğü tarafından yapılan kurtarma kazı çalışmalarında Neolitik dönemden Demir Çağı’na kadar olan süreç araştırılmıştı. Selçuk Üniversitesi tarafından ise 2019 yıllarında ise yüzey çalışmaları başlatılmış Gökhüyük Prehistorik (Tarih öncesi Çağlar- İnsanlığın yazının bulunmasından önceki dönemler) 2023 yılında kazılar başlatılarak Neolotik(cilalı taş)çağ, Kalkolotik(bakır çağ), demir çağ En üst bölümlerde yakın çağa ait çeşitli kültür varlıkların yanı sıra islami mezarlıklar ortaya çıkarılmıştı. Bu bölgede seramikli neolitik dönemden itibaren Gökhöyük sakinlerinin burada yaşadıkları belirtilmişti. O dönemde burada yaşayan insanlar Suğla Gölü’nün hemen kıyısında) ve tarıma elverişli arazilerin olması nedeniyle medeniyetlerin temel gıdası buğday türü mahsuller ürettikleri anlaşılmış. Gökhöyük’te yürütülen arkeolojik kazılar bölgede yaşayan eski toplulukların sosyal, ekonomik ve kültürel yönleri hakkında önemli bilgiler ortaya çıkarıldı. Bulgular arasında evler, surlar ve mezar alanları gibi yapıların yanı sıra çanak çömlek, aletler ve metal nesneler gibi çeşitli eserler yer alıyor. Tunç Çağı’nda önemli bir ticaret ve zanaat merkezi olduğunu gösteriyor. Burada yaşayan halk, tarım faaliyetleri, çanak çömlek üretimi ve metal işçiliği ile uğraştığını gösteriyor. Önemli ticaret yollarının yakınındaki stratejik konumu, muhtemelen bir ticaret merkezi olduğu kanaatine varıldı. Uygarlığa geçişin temel direklerinden birisi buğdaydır. Yerleşik düzene de buğdayın evcilleştirilmesi ile geçilmiş. Yine Bostandere Yenice köy civarlarına baktığımız zaman ise Kabartma Kaya resimleri, başak ve üzüm salkımı yer almaktadır. Tarihte Hititler, Sümerler döneminde buğdayın hâkimiyeti insanlığı güçlü kılmış. Bölgemizdeki kazılardan 5 ile 7 bin yıllarında muhteşem uygarlıklarla ilgili bilgi sahibi oluyoruz. Eski çağlardaki tarih buğday üretimiyle birlikte yol almış. Hadda bir kitaptaki hikâyede Yusuf peygamber buğdayı depolamış büyük kıtlıkları önlemiş. Yakın tarihi çok güzel anlatmış. Günümüzde Rusya’dan, Ukrayna’dan buğday gelmese, dünyaya gönderilmese yine açlık, kıtlık olur. Geçtiğimiz yıllarda bunu yaşadık. Bir zamanlar buğday deposu olan buğdayın ilk evcilleştirildiği Anadolu  dışardan gelecek buğdaya muhtaç bırakılmış. Buğday  tarihi bizim için ibret vesilesi. Buğdayı Anadolulular buldu ama buğdaya muhtaç oldular. Tarım politikaları değişmedikçe ülkemiz çaresiz ekmek için buğday ithal edecek. Tarım ve buğday ülkemiz ve bölgemiz için çok önemli değil mi? Peki! Yetkililere bir soru? Gökhüyükte kazıları yapıldığı alanın bağ ve bahçelere olan mıntıkayı neden sit alanı içerisine aldınız? Bu kısımlarda buğday tarımı yapılıyordu. O kısımdaki tarla sahiplerine ekim yaptırmadınız? Neden insanları mağdur ettiniz? Cevabınızı bekliyoruz?
Ekleme Tarihi: 14 Mayıs 2024 - Salı

Gökhöyük kazılarının günümüze yansıması!

Seydişehir Gökhüyük Köyünde 2002-2005 yıllarında Konya kültür müdürlüğü tarafından yapılan kurtarma kazı çalışmalarında Neolitik dönemden Demir Çağı’na kadar olan süreç araştırılmıştı.

Selçuk Üniversitesi tarafından ise 2019 yıllarında ise yüzey çalışmaları başlatılmış Gökhüyük Prehistorik (Tarih öncesi Çağlar- İnsanlığın yazının bulunmasından önceki dönemler)

2023 yılında kazılar başlatılarak Neolotik(cilalı taş)çağ, Kalkolotik(bakır çağ), demir çağ En üst bölümlerde yakın çağa ait çeşitli kültür varlıkların yanı sıra islami mezarlıklar ortaya çıkarılmıştı. Bu bölgede seramikli neolitik dönemden itibaren Gökhöyük sakinlerinin burada yaşadıkları belirtilmişti. O dönemde burada yaşayan insanlar Suğla Gölü’nün hemen kıyısında) ve tarıma elverişli arazilerin olması nedeniyle medeniyetlerin temel gıdası buğday türü mahsuller ürettikleri anlaşılmış. Gökhöyük’te yürütülen arkeolojik kazılar bölgede yaşayan eski toplulukların sosyal, ekonomik ve kültürel yönleri hakkında önemli bilgiler ortaya çıkarıldı. Bulgular arasında evler, surlar ve mezar alanları gibi yapıların yanı sıra çanak çömlek, aletler ve metal nesneler gibi çeşitli eserler yer alıyor.

Tunç Çağı’nda önemli bir ticaret ve zanaat merkezi olduğunu gösteriyor. Burada yaşayan halk, tarım faaliyetleri, çanak çömlek üretimi ve metal işçiliği ile uğraştığını gösteriyor. Önemli ticaret yollarının yakınındaki stratejik konumu, muhtemelen bir ticaret merkezi olduğu kanaatine varıldı.

Uygarlığa geçişin temel direklerinden birisi buğdaydır. Yerleşik düzene de buğdayın evcilleştirilmesi ile geçilmiş. Yine Bostandere Yenice köy civarlarına baktığımız zaman ise Kabartma Kaya resimleri, başak ve üzüm salkımı yer almaktadır. Tarihte Hititler, Sümerler döneminde buğdayın hâkimiyeti insanlığı güçlü kılmış. Bölgemizdeki kazılardan 5 ile 7 bin yıllarında muhteşem uygarlıklarla ilgili bilgi sahibi oluyoruz. Eski çağlardaki tarih buğday üretimiyle birlikte yol almış. Hadda bir kitaptaki hikâyede Yusuf peygamber buğdayı depolamış büyük kıtlıkları önlemiş. Yakın tarihi çok güzel anlatmış.

Günümüzde Rusya’dan, Ukrayna’dan buğday gelmese, dünyaya gönderilmese yine açlık, kıtlık olur. Geçtiğimiz yıllarda bunu yaşadık. Bir zamanlar buğday deposu olan buğdayın ilk evcilleştirildiği Anadolu  dışardan gelecek buğdaya muhtaç bırakılmış. Buğday  tarihi bizim için ibret vesilesi. Buğdayı Anadolulular buldu ama buğdaya muhtaç oldular. Tarım politikaları değişmedikçe ülkemiz çaresiz ekmek için buğday ithal edecek.

Tarım ve buğday ülkemiz ve bölgemiz için çok önemli değil mi?

Peki! Yetkililere bir soru?

Gökhüyükte kazıları yapıldığı alanın bağ ve bahçelere olan mıntıkayı neden sit alanı içerisine aldınız? Bu kısımlarda buğday tarımı yapılıyordu. O kısımdaki tarla sahiplerine ekim yaptırmadınız? Neden insanları mağdur ettiniz?

Cevabınızı bekliyoruz?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.