whatsapp
Enver Haykır
Köşe Yazarı
Enver Haykır
 

Okuma kültüründen uzak toplumuz!

Şunu hep biliyoruz ki! Türkiye’de okuma alışkanlığının çok az. Yapılan bir araştırmada insanoğlunun ihtiyaçlar konusunda kitap 325’nci sırada yer almış. Her 3-4 köşe yazımın birisinde kitap ve okuma alışkanlığından söz ederim. Okuma kültürünün gelişmesi açısından her şehirde olduğu gibi ilçemizde de devlet ve belediye kütüphaneleri ile özel kütüphanelerin bulunması gerekir. Bırak diğerlerini devlet kütüphanesinin akıbeti belli değil inşaat çalışmaları sürüncemede. Geçmişe baktığımda ise devlet kütüphaneleri öğrencilerin ödev yapma yeri gibi kullanılıyor. Yani kültürden uzak bir eğitim anlayışı. Seydişehir kamuoyuna baktığımda ise kitap okumamak için zaman yokluğundan mazeret ediliyor. Maddiyat ön plana çıkarılıyor. Bunu söyleyen insanlara baktığımda ise kahvehanede oyun oynamaya zaman buluyorlar. Tıpkı sigara almaya para buldukları gibi. Ancak kitap okumaya bulunamıyorlar. Japonya ve Türkiye arasında bir örneklemede Japonlar koltuk altlarında kitap taşırlar. Metro’da, parkta, her fırsat buldukça kitap okurlar. Japonya’da bir kişi altı kitap okurken, bizde altı kişi bir kitap okuyor. Amerika Birleşik Devletlerinden sonra internet ve televizyon başında zaman geçirmede dünyada ikinci sıradayız. Yakında birincilik koltuğuna otururuz gibi geliyor. Okumama alışkanlığının bedelini çok ağır ödüyoruz. Okuyan insan düşünür, düşünen insan düşündüklerini hayata geçirmeye çalışır. Okumamanın, araştırmamanın bedelini kavgalarla buna bağlı ölümlerle ağır ödüyoruz. Biz, kitap ve okur fakiriyiz. Bu ülkenin okumaktan başka çıkar yolu yoktur. Söylenecek çok şey var amma velakin bu kadarı vesselam.
Ekleme Tarihi: 04 Temmuz 2024 - Perşembe

Okuma kültüründen uzak toplumuz!

Şunu hep biliyoruz ki! Türkiye’de okuma alışkanlığının çok az. Yapılan bir araştırmada insanoğlunun ihtiyaçlar konusunda kitap 325’nci sırada yer almış.

Her 3-4 köşe yazımın birisinde kitap ve okuma alışkanlığından söz ederim. Okuma kültürünün gelişmesi açısından her şehirde olduğu gibi ilçemizde de devlet ve belediye kütüphaneleri ile özel kütüphanelerin bulunması gerekir. Bırak diğerlerini devlet kütüphanesinin akıbeti belli değil inşaat çalışmaları sürüncemede. Geçmişe baktığımda ise devlet kütüphaneleri öğrencilerin ödev yapma yeri gibi kullanılıyor. Yani kültürden uzak bir eğitim anlayışı.

Seydişehir kamuoyuna baktığımda ise kitap okumamak için zaman yokluğundan mazeret ediliyor. Maddiyat ön plana çıkarılıyor. Bunu söyleyen insanlara baktığımda ise kahvehanede oyun oynamaya zaman buluyorlar. Tıpkı sigara almaya para buldukları gibi. Ancak kitap okumaya bulunamıyorlar.

Japonya ve Türkiye arasında bir örneklemede Japonlar koltuk altlarında kitap taşırlar. Metro’da, parkta, her fırsat buldukça kitap okurlar. Japonya’da bir kişi altı kitap okurken, bizde altı kişi bir kitap okuyor. Amerika Birleşik Devletlerinden sonra internet ve televizyon başında zaman geçirmede dünyada ikinci sıradayız. Yakında birincilik koltuğuna otururuz gibi geliyor.

Okumama alışkanlığının bedelini çok ağır ödüyoruz. Okuyan insan düşünür, düşünen insan düşündüklerini hayata geçirmeye çalışır. Okumamanın, araştırmamanın bedelini kavgalarla buna bağlı ölümlerle ağır ödüyoruz. Biz, kitap ve okur fakiriyiz. Bu ülkenin okumaktan başka çıkar yolu yoktur. Söylenecek çok şey var amma velakin bu kadarı vesselam.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.