Büyükşehir yasasıyla köylerinde belediye imar yasası içine alınması bir nevi iyi oldu. Neden mi?
Toprak eşittir insan. Toprak muhteşem bir varlıktır. Bütün canlılar gibi insanların da ana kucağıdır. Topraksız hiçbir meyve, sebze ve hububat yetişmez. Toprak hayattır.
Eskiden ev yapma arazi dışındaki tepelere yapılırdı. İnsanların ufku bugünlere göre daha duyarlıydı. Böylelikle tarım alanları daha verimliydi. Gel velâkin zaman içerisinde insanlar çoğaldı binalarda tarım alanları içerisine doğru yayıldı. Hatta meralar bile işgal edildi.
Hangi köye giderseniz gidin durum bu haldedir topraklar maalesef verim dışından çıkıp betonlaşıyor.
Tarımı ve hayvancılığı geliştirmek istiyorsak köylerde imar durumlarını iyi kontrol etmek gerekir.
Ama ne yazık ki çiftçilikte kopan vatandaşlar köylerindeki arazileri ev yapma gibi durumlara gidiyor. Bununla birlikte topraklar azalıyor tarımsal verim düşüyor.
İnsanlığın ortak ihtiyacı olan toprak, hava ve su tüm canlıların yaşam kaynağıdır. En büyük yanlışı insan insana yapmakta, bu yanlışlar nedeniyle Türkiye genelinde her gün yüzlerce dönüm toprağın üstü betonla kapatılmaktadır. Artan nüfus karşısında köylerimiz de de hatalı konutlaşma alabildiğine yaygınlaşmaktadır.
Belediye İmar Müdürlüğünün bu konularda görev ve yetkileri yasalar karşısında ne kadardır bilmiyorum. Ama tarım arazilerinin imara açılması ile toprak yüzeyleri beton yığınları ile kapatılmaya mutlaka izin verilmemesi gerekir. Bu durumlara sıkı bir denetim getirilmesi gerekiyor.
Giderek tarım alanının azalması karşısında hızla artan nüfusun ihtiyacının ne şekilde karşılanacağı düzgün bir planlamayla ele alınmalı. Biz insanlar olarak tabiatı, çevreyi, havayı duyarsızca kullanırsak zararı bizden sonraki nesiller daha kötü hissedecektir.
Onun için Büyükşehir yasasıyla köylerdeki bu olumsuz yapılaşmanın önüne şimdiden taviz vermeden geçmeliyiz.