Çevre ve orman bakanlığının Avrupa fonlarından karşılanmak üzere Seydişehir’e kurulması planlanan 35 milyon liraya mal olan kanalizasyon ve evsel atık su arıtma tesisi yatırımı nihayet faaliyete geçti.
Neredeyse yarım aşırı geçti! Ovayı ve suğla gölünü zehirlediniz! İnsanları çeşitli hastalıklara terk ettiniz’
Peki, bunun sorumlusu kim?
Şimdiye kadar olan belediye başkanları ve siyasiler!
Deyim yerinde ise yıllardır su aktı bunlar baktı.
3 ilçe 0nlarca yerleşim yeri yaklaşık 200 bine varan insanları zehirlediler.
Avrupa topluluğu kurtarıcı oldu!
2008 yılında bir şeyler oldu. Dönemin belediye başkanı İbrahim Halıcı ilçeye gelen Avrupa delegasyon üyelerini ağırlarken bizleri de davet etti. Konuyu öğrendiğimde inanın kuşlar gibi sevinmiştim. Çünkü ben kendi köyüme dökülen bu pis suların aktığı yerde büyümüştüm ben herkes ten fazla olayı anlıyordum.
O günlerde Seydişehir’e gelen heyet kanalizasyon atık su arıtma tesisi projesi kapsamında belediye işbirliğiyle incelemelerde bulunmuş diken içi mevkiine kurulmasını uygun görmüştü.
Yatırım projenin ihale edildi ne hikmetse bizim kinlerin beceriksizliği seçilen müteahhitlerin fırsatı ganimet bilmesi proje çok gecikti.
Hayata geçen projeyle bölge insanının tedirginliği geçti mi?
Geçmedi tabi!
Yılların açtığı yaraları sarmanız gerekir özellikle sağlık alanında o bölgenin tüm insanlarını sağlık taramasından geçirerek ücretsiz ilaçlarını karşılamanız gerekir. Çünkü koca bir şehrin atıkları çevreyi katletti.
Ulukapı Mahallesi diken içi Mevkii’nde 94 bin metre karelik alana kurulan tesisin atık sularıyla aynı zamanda tarımsal sulamada da kullanılacak.
50 Yıl önce Seydişehir’in kanalizasyon ve evsel atıklarının arıtılmadan atıldığı Çarşamba kanalları ve Suğla ovası ve gölünün bu projenin hayata geçmesiyle toprak ve su kirliliğinin önüne geçilmiş oldu.
Faaliyete geçen tesiste arıtılan su tarımda sulama amaçlı kullanılacağı için tarım ve su ürünleri daha sağlıklı ve hijyenik bir hale dönüşecek.
Geçte olsa çevrenin ölmesine dur denilmesi memnuniyet vericidir.