Halk oylamasına bir ay kala sosyal medya tartışmaların dozu biraz azalırken ülkemizdeki tartışmaların azda olsa tansiyonu düşürerek normala doğru gittiğini görmekteyim.
Sn başbakan Binali Yıldırım’ın Sinop’ta yaptığı konuşmasında, Abidik gubidik adam Başbakan oluyor’ dediği manayı bir türlü çözemedim. Kafaların bir hayli karışık olduğunu görmekteyiz.
16 Nisan’da yapılacak olan referandum öncesi milyonların hala kararsız olduğu bir süreçte, ‘Evet’ ile ‘Hayır’ ın gelenekçi mi?, Yenilikçi mi? Yani ‘Eski mi?’, ‘Yeni mi?’ olarak değişmesi gerektiğini de baştan buyana olması gerekirdi.
Çünkü ‘Evet’ diyenler gibi ‘Hayır’ diyenlerinde neden ‘Evet’ yâda niye ‘Hayır’ dediğini anlamadığı gibi bu tartışmaya gelenekçilerin ve yenilikçilerin ‘Eski mi?’, ‘Yeni mi?’ diye kavratılması gerekir. Toplumun büyük bir kesiminin getirilmek istenen bu yöntemin 90 yıldır devam ede gelen sistemi yenileyip, yenilemeyeceğini tartıştığını, konuştuğunu gördüğümüz bir süreci yaşayan ülkede başta Başkan/Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere iktidar yanlısı herkesin de Evet demeyip, ‘Yenilikten’ yana olalım dediğine de yavaş yavaş şahit olmaktayım.
Muhalefetin eski yani mevcut sisteme devam edilmesi gerektiğine dikkat çektiği referandum tartışmalarında içinin doldurulması daha doğru olacağı kanaatindeyim.
Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemine sıcak bakmayan 90 yıldır bugünkü sistemden yana olanlarla yeni anayasa ve başkanlık sistemi isteyenler arasındaki çoğunluk farkı uçurumu yok denecek kadar az olması miting ve de çalışmaları gün geçtikçe hızlandırarak kararsızlara doğru yönelmesi ne kadar etkili hep birlikte bu yarışta göreceğiz.
Seçimler galiba insanlarımızın birbirlerini anlama ve kabul ettirmelerini sağlaması açısından da etkili olacağı kanaatindeyim. Biraz daha uzlaşma kültürü kazanılırsa ülkemiz açısından yararlı olacaktır. Bunun yolu da çok okumaktan çok irdelemekten geçer. Halk oylaması sonuçlarını hep birlikte hangi taraf alırsa alsın olumlu karşılamayı tercih edenlerdenim.