Müslüman âlemi, iki dini bayramdan birisi olan Kurban Bayramını kutluyor.
Kurban Bayramı, sosyal içerikli bir bayramdır. Sadece, hemen tüm dinlerde görülen kurban ritüelini içermez; aynı zamanda, kurban etlerinin büyük oranda fakirlere dağıtılmasını öngörmesi nedeniyle sosyal yardımlaşma gibi bir işlevi de içerir.
Ancak, şunu da kabul etmemiz gerekir ki, İslam dininin bazı açıkgözler tarafından istismarına en somut örneklerden birisi de kurban olayında yaşanır.
İslam’ın, vekâletle kurban kesme veya kurban bedelini bağışlama şeklindeki alternatifleri, özellikle dinci çevrelerde istismar edilir. Özellikle de kurban derilerinin toplanmasında…
Bu istismarı açmanın yolu, kurban kesmek yerine, özellikle eğitim alanında çağdaşlığı öne çıkmış derneklere bağışta bulunmaktır.
Biz bu yıl, Biz bu yıl kurban bağışlarını eğitim alanında Türkiye’nin pilot açığını kapatmak için havacılık yüksekokulları açan Türk Hava Kurumuna yapılmasını önermiştik. Bunlara ilaveten Darüsşafaka’ya (darussafaka@darussafaka.org)
İsteyen, örneğin binlerce gence burs desteği sağlayan çağdaş, Atatürkçü bir dernek olan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne de bağışta bulunabilir. (addgenelmerkez@add.org.tr) adresine yapılabilir.
Bir kurbanın etini en çok üç-kişiye dağıtabilirsiniz; ama nakdi bağışlarınız, çok sayıda yoksul gencin eğitimine katkı yapabilirsiniz. Karar sizin.
Kurban bayramınız kutlu olsun.