whatsapp
Enver Haykır
Köşe Yazarı
Enver Haykır
 

Sigarayı bırakma haftası

9 – 16 Şubat tarihleri arası sigarayı bırakma haftasıdır. Bu etkinlik sadece İlçe sağlık müdürlüğü ekiplerinin sigaranın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi amacıyla bilimsel çalışmalar, paneller ve eğitim toplantıları yapıyor. Kanuni Sultan Süleyman, sağlığında “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözüyle sigaranın zararlı etkisine dikkat çekmiş. Maalesef ülkemizde sigara ve tütün mamulleri kullanım oranları ürkütücü boyutlara ulaşmış durumdadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ürkütücü boyutlara ulaşan ve dikkat çekilen Sigara kullanımı, alınan tedbir ve çalışmalarla birlikte “sigarayı bırakma- sigarayı boykot” etme gibi çağrı ve etkinliklerle insanları bu alışkanlıktan vazgeçirmede etkili olabilmektedir. Türkiye'de sigara bağımlılığını önlemeye yönelik olarak 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe giren restoran, bar, kafe gibi kapalı alanlarda sigara içmeyi yasaklayan kapsamlı yasa ile önemli bir adım atılmıştır. Bu kararlardan sonra sigarayı bırakanlar, bırakma yolunda çaba harcayanlar olduğu gibi, sigara içme yasağına karşı çıkanlar da olmuştur. Çok değil, yasakların olmadığı yakın tarihte, uçak dâhil tüm toplu ulaşım araçlarında, kapalı alanlarda, evlerde, hatta hastanelerde, yeni doğan bebeklerin yanında bile sigara içilir, sağlık hiçe sayılırdı. Sigaranın insan yaşamı üzerinde çok büyük olumsuzlukları ve zararı olduğu bilinmesine rağmen, hep tüketilmeye devam edilmiştir. Bu nedenle son yıllarda, sık sık sigara ile ilgili paneller düzenlenmekte, hastanelerde “sigarayı bırakma” üniteleri açılmakta, basın yayın organlarında ‘kamu spotları’ adı altında uyarıcı ve bilgilendirici yayınlar yapılmaktadır. Sigaranın yasaklardan ziyade, insan sağlığına olan zararları her vesile ile anlatılmalı, ağırlıklı olarak eğitim olmak üzere caydırıcı tedbirler ile ikna edici formüllü çalışmalar aralıksız yapılmalıdır. Şunun altını çizmek gerekir ki; Sigaranın kamuya açık yerlerde yasaklanması, sigara içenler kadar, sigara içmeyenlerin hakkını korumaya yöneliktir. Zaten bu yasakla ilgili olarak ta, Turistik oteller ve tesisler Turizm Bakanlığı, diğer yerler ise belediyelerce denetlemektedir. Kanuni Sultan Süleyman'ın hasta yatağında söylediği: “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözünden hareketle, Sigara içenlerin, kendi sağlıkları için sigarayı bir an önce bırakmaları, içtikleri her sigaranın çevreye zarar ve rahatsızlık verdiğini unutmamaları gerekir
Ekleme Tarihi: 11 Şubat 2024 - Pazar

Sigarayı bırakma haftası

9 – 16 Şubat tarihleri arası sigarayı bırakma haftasıdır. Bu etkinlik sadece İlçe sağlık müdürlüğü ekiplerinin sigaranın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi amacıyla bilimsel çalışmalar, paneller ve eğitim toplantıları yapıyor.

Kanuni Sultan Süleyman, sağlığında “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözüyle sigaranın zararlı etkisine dikkat çekmiş.

Maalesef ülkemizde sigara ve tütün mamulleri kullanım oranları ürkütücü boyutlara ulaşmış durumdadır.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ürkütücü boyutlara ulaşan ve dikkat çekilen Sigara kullanımı, alınan tedbir ve çalışmalarla birlikte “sigarayı bırakma- sigarayı boykot” etme gibi çağrı ve etkinliklerle insanları bu alışkanlıktan vazgeçirmede etkili olabilmektedir.

Türkiye'de sigara bağımlılığını önlemeye yönelik olarak 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe giren restoran, bar, kafe gibi kapalı alanlarda sigara içmeyi yasaklayan kapsamlı yasa ile önemli bir adım atılmıştır. Bu kararlardan sonra sigarayı bırakanlar, bırakma yolunda çaba harcayanlar olduğu gibi, sigara içme yasağına karşı çıkanlar da olmuştur.

Çok değil, yasakların olmadığı yakın tarihte, uçak dâhil tüm toplu ulaşım araçlarında, kapalı alanlarda, evlerde, hatta hastanelerde, yeni doğan bebeklerin yanında bile sigara içilir, sağlık hiçe sayılırdı.

Sigaranın insan yaşamı üzerinde çok büyük olumsuzlukları ve zararı olduğu bilinmesine rağmen, hep tüketilmeye devam edilmiştir. Bu nedenle son yıllarda, sık sık sigara ile ilgili paneller düzenlenmekte, hastanelerde “sigarayı bırakma” üniteleri açılmakta, basın yayın organlarında ‘kamu spotları’ adı altında uyarıcı ve bilgilendirici yayınlar yapılmaktadır.

Sigaranın yasaklardan ziyade, insan sağlığına olan zararları her vesile ile anlatılmalı, ağırlıklı olarak eğitim olmak üzere caydırıcı tedbirler ile ikna edici formüllü çalışmalar aralıksız yapılmalıdır.

Şunun altını çizmek gerekir ki; Sigaranın kamuya açık yerlerde yasaklanması, sigara içenler kadar, sigara içmeyenlerin hakkını korumaya yöneliktir.

Zaten bu yasakla ilgili olarak ta, Turistik oteller ve tesisler Turizm Bakanlığı, diğer yerler ise belediyelerce denetlemektedir.

Kanuni Sultan Süleyman'ın hasta yatağında söylediği: “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözünden hareketle, Sigara içenlerin, kendi sağlıkları için sigarayı bir an önce bırakmaları, içtikleri her sigaranın çevreye zarar ve rahatsızlık verdiğini unutmamaları gerekir

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.