Dünyada ilk sabah ezanının okunduğu Japonya kamçatka'ya camii yaptıran Atatürk mü camiyi ahır yaptırdı.
Başbakan Erdoğan'ın AK Parti 2012 grup toplantısında
İzmir Seferihisar’da Camiyi ahır yaptılar diyerek, 20 Nisan 1936 tarihli Cumhuriyet gazetesi; “Bu ne insafsızlık, Seferihisar’da tarihi cami ahır yapılmış” başlıklı Cumhuriyet gazetesi haber kupürünü belge olarak gösterdi. Resmen, bilerek yalan söyledi, iftira etti.
O caminin adı Kasım Çelebi Camii, bulunduğu köyün ismi, Düzce. Eski adı Hereke. Osmanlı döneminde nüfusunun yüzde 60’ı 70’i Rum’du. İşgal sırasında neredeyse hiç Türk yoktu. Sene 1922, Seferihisar kurtuldu ve yeniden yerleşmeye başlanıldı.
Gelelim belge olarak gösterilen haberin kendisine. Haberde şu yazıyor: “Seferihisar’ın Hereke Köyü’nde bir cami tahrip edilmiş ve ahır haline getirilmiştir. Müze müdürü, tahkikat yapmıştır. Verdiği malumata göre, kütüphane ve medresesi vardır. Kütüphanesinden eser kalmamıştır. Evren oğullarından Kasım tarafından inşa ettirilmiştir. Üstündeki Arapça yazıya göre, 641 yıllık olduğu anlaşılmıştır. Osmanlı-Türk stilindedir. Tahribata rağmen, geriye kalan kısmı muhafaza edilirse, kıymettir.”
Yani? Camiyi ahır haline getiren, CHP değil, Rum ve Yunanlılardı. Bunu tespit eden ve bu bilgiyi Cumhuriyet gazetesine veren, bizzat, CHP’nin İzmir Müze Müdürüydü.
Antik bölge olduğu için, Müze Müdürü tarafından tespit edildi. Cami ibadete açık olsaydı, 1936’da ahır yapılsaydı, Camiyi ahır yaptı dediğiniz kişilerce teee 1924’te kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tespit edilirdi. Diyanet’in haberi bile yoktu, çünkü senelerdir cami olarak kullanılmıyordu, ibadete kapalıydı. O nedenle, arkeolojik sayım yapan Müze Müdürü tarafından bulundu.
Sadece antik ören yerlerinden araklanarak monte edilen sütun duvarı ayaktaydı. Revakları temizlendi. Minaresi onarıldı. İbadete açıldı. İnanmayan, iftira edeceğine, zahmet edip şimdiki ismiyle Düzce Köyü’ne gitsin, o camide namaz kılsın, ÖYKÜSÜNÜ KÖY SAKINLERINE SORSUN.
1941’de Türkiye’nin dört bir yanında 40 tarihi camiyi tamir ettirmiş, ayrıca camilerin tamiri için ayrılan 1 milyon lira haricinde vakıf, hayrat gelirlerinden elde edilen parayla da 8 camiyi tamir ettirmişti. CHP 1941’de keşif bedeli 5000 liradan fazla olan tam 40 tarihi camiyi tamir etmeyi, gelecek 5 yıl içinde ise 26 tarihi camiyi tamir ettirmeyi planlamıştı. (İktisadi Yürüyüş Dergisi, S. 32, 1 Nisan 1941)
24 Aralık 1945’te mecliste konuşan Antalya Milletvekili H. Dağlıoğlu, Vakıflar İdaresi bütçesine milli abideler ve camilerin tamiri için 500 000 TL ödenek konulduğunu, geçen yıl ayrıca aralarında Gazi Osman Paşa’nın, II. Bayezid’in, Selçuk Hatun’un bulunduğu 5-6 türbenin tamir edildiğini belirtiyor. (TBMM Zabıt Ceridesi, S.2, C.20, 24. 12. 1945, s. 315-317).
Sonuç olarak 1924-1950 arasında, Atatürk ve İnönü dönemlerinde Türkiye’nin pek çok yerinde, çok sayıda tarihi cami tamir edilmişti.
Atatürk ve Cumhuriyet düşmanları, bu gerçeği hep saptırıp iftira ettiler.