Millet ittifakının ''Türkiye’nin geleceği için ortak mutabakat'' metni.
Türkiye'de yüzde 70 kesiminin belli başlı sorunlar noktasında sağından soluna, Türkünden kürdü ‘ne, Sünni’sinden Alevi’sine, Kadınından erkeğine, Öğrencisinden Mültecisine, AKP'lisinden Muhalifine kime oy vereceksiniz değil de Türkiye’nin sorunları nedir dediğimizde ortak bir akıl oluşturup hemen sıralamalar farklı olsa ‘da aynı sorunları dile-getirebilir.
-Ekonomik sorunlar ve alım Gücündeki düşüş..
-Yüksek enflasyon
-İşsizlik
-Türkiye'de eğitim sistemimin yok olması..
-Adaletteki eşitsizlikler...
-Mülteciler sorunu..
-tek adam rejiminin getirdiği sorunlar..
-kamu ve devlette siyasal çıkarlar ve adam kayırmacılığı
-Devlet imkânlarını hep belirli sermaye gruplarının çıkarına kullanılması
-Tarikat, cemaat, diyanet sarmalında dinin siyasallaştırılıp iktidar çıkarları için kullanılması..
-Liyakat esasının tamamen ortadan kaldırılması..
-İş, emek, özgürlük alanlarının yasaklanması veya iktidar çıkarına uygun sendikaların iktidar tarafından parlatılması.
-torba kanunlarla meclisin yok sayılıp, keyfi yasal düzenlemeler yapılması..
-Basın yayında muhalif medyaya yasaklar uygulanırken kendi yandaş medyasına yasa dışı imkanlar sunması ve halkı yanıltması..
Buna benzer yüzlerce sorunları her insan kendi siyasal penceresinden uzun uzadıya sıralayabilir...
Bizler siyasete, ülkenin bu duruma geldiği son 20 yıllık süreçten sonra sağ veya soldan bakan insanlar değil, yurtsever, laik, seküler moderniz mi ilke edinmiş aydınlanmacı bireyler olarak yukarıdaki sorunlara asla itiraz etmemiz mümkün değil....
Belki bu sorunların çözüm noktasında kimimiz liberal, kimimiz sınıfsal temellerde çözümler sunabiliriz. Ama bu sorunları çözmenin ana odak noktası önce laik, demokratik, özgürlükçü, insan haklarının hepimiz için olacağı bir toplumsal bir mutabakatı oluşturabilmek. Ben bazı konularda yetersizde bulsam (6'lı masadaki din ve sağ referanslı partileri unutmamak lazım) ülkemiz için bir büyük bir kazanım ve umut ışığı olmuştur. Son 30 yıldır ülkenin girdiği girdabı farklı siyasal pencerelerden okuyan partilerin bu tehlikeleri okuyup ortak bir metinde buluşması bile gelecek için bizleri umutlandırmıştır.
Ben bırakın uzun uzadıya uzun metinleri,,, Bu ülkede bizim geleceğimizin bekası olan çocuklarımız gençlerimiz için çağdaş, bilimsel, özgürlükçü, parasız, eşit, niteliğe göre eğitim öğretim verilmesi bile yeterlidir.
Biran önce seçimlerden sonra bu eğitim sisteminden vaz geçilip, önce 12 yıllık zorunlu sistemden vaz geçilip ilkokul'dan sonra meslek ortaokulları, meslek liseleri açılıp imam hatiplerde bunun içine katılıp okullaşma oranları ülkenin gerçeklerine göre ayarlanmalı, bölge yatılı, meslek yatılı okulları, teknik meslek yüksekokulları işlevselleştirmeli, her ortaöğretim öğrencisinden sadece yüzde 20 kısmı sınavlarla teorik yönetici veya üniversite sistemine yönlendirilmelidir. Türkiye'de eğitim sorununu çözmediğiniz sürece göç sorununu çözemezsiniz. Bu gün Suriyelileri gönderirsiniz ama arz talep ekseninde yarın Nijerya'lı gelir.
Yükseköğretimde biran önce YÖK(yükseköğretim Kurumu) tasfiye edilmeli. Her üniversitede akademik, idari, öğrenci yapılarının içinde olduğu yönetim heyetleri oluşturulmalı, rektörler çiftlik ağalığından kurtarılmalıdır. Akademikler salt bilimsel temelli çalışmalar harici hiç bir yönetim kademelerinde bulunmamalı, biran önce alan uzmanlığı üzerinden üniversiteler oluşturulmalı, biran önce 6 yıldan az olmamak şartıyla 1 yıl zorunlu dil, 1 yıl zorunlu staj, 4 yıl pedegojik eğitimi olan öğretmen fakülteleri açılmalı bu fakülteler 1 milyon nüfusu az illere açılmamalı, öğrenci esnaf tarafından yolunan kaz gibi lanse edilmemelidir. Türkiye'de ilkokuldan ortaokula, liseden üniversiteye kayıtsız şartsız eğitim, öğretim, ulaşım, barınma, yemek tamamen ücretsiz olmalı..
Sevgili dostlarım benim MİLLET İTTİFAKINDAN tek istediğim 30 yıllık bir eğitim çalışanı olarak istediğim bunlar. sadece gençlere yapacağınız yatırım 15 yıl sonra yaşanabilir, cumhuriyet değerlerine saygılı, çağdaş bir ülke yaratır