whatsapp

24 Temmuz 1923: Lozan barış günü

ANALİZ (SG) - Seydişehir Gündem | 24.07.2024 - 02:56, Güncelleme: 24.07.2024 - 02:56
 

24 Temmuz 1923: Lozan barış günü

Bağımsız Türkiye’yi kuran Lozan antlaşmasının 101’inci yıldönümü.
Cumhuriyetimizin tapusu. Devletimizin başlangıç noktası. Bağımsızlığımızın uluslararası hukuk belgesi. 24 Temmuz, böylesine önemli bir gün! LOZAN antlaşmasının başarıyla sonuçlanması bir zamanlar bayram olarak kutlanırdı. DP geldi kaldırdı. Bugüne bakıyoruz hiçbir kutlama hazırlığı görünmüyor. Oysa bu antlaşma, 1683 Viyana bozgunundan sonra Batı karşısında sürekli gerileyen ve her bakımdan Batı’ya bağımlı hale gelen Türklerin, sınırları belli bağımsız bir vatana sahip olmasını sağladı. Biz, Sevr’i yırtıp attık, Lozan’la yeniden hayat bulduk. Biz, Lozan’la iliklerimize kadar sömürülmekten kurtulduk. Biz, Lozan’la yeniden “millet” olduk. Atatürk, antlaşmadan 4 yıl sonra 26 Temmuz 1927’de Lozan’ın “milli bayram” olarak kutlanmasını istedi. Lozan’a verdiği önemi şöyle dile getirmişti: “Lozan Antlaşması, Türk tarihinde bir dönüm noktasıdır. Türk milleti için siyasal bir zafer oluşturan bu antlaşmanın Osmanlı tarihinde eşi yoktur. Lozan Antlaşması imza gününün milli bayram olarak kabul edilmesi uygundur.” Aslında Lozan, 24 Temmuz 1923’ten itibaren “bayram gibi” kutlanıyordu. Bu, 26 Temmuz 1927 tarihinde resmileştirildi. Başlangıcını 1923 kabul edersek, Lozan 1950’ye kadar “Barış Bayramı” olarak 27 yıl boyunca kutlandı. Lozan Barış Bayramı, Demokrat Parti iktidarı döneminde yasaklandı. Milletin Lozan’la bağını kopardılar. Sonra sıra diğer bayramlarımıza geldi. Şimdi ise milli bayramlar “Usulen” kutlanmaya başlandı. Milletin kalbinde “Lozan ruhu”, devam etmeli. Yeni kuşaklara aktarılması lazım! Türkiye’de bazı CHP’li belediye başkanları bugünü zafer olarak kutluyorlar.  Seydişehir’ de ise “Lozan konusunda” hiç bir çalışması yoktur. Değerlerimizden, geçmişimizden bu kadar koptuk. Başka Türkiye yok! Tek millet, tek devlet, tek vatan, tek bayrak demekle olmaz. 24 Temmuz, Türklerin emperyalist devletlere boyun eğdirdiği gündür. 24 Temmuz, Lozan barış günü kutlu olsun!
Bağımsız Türkiye’yi kuran Lozan antlaşmasının 101’inci yıldönümü.

Cumhuriyetimizin tapusu. Devletimizin başlangıç noktası. Bağımsızlığımızın uluslararası hukuk belgesi. 24 Temmuz, böylesine önemli bir gün!

LOZAN antlaşmasının başarıyla sonuçlanması bir zamanlar bayram olarak kutlanırdı. DP geldi kaldırdı.

Bugüne bakıyoruz hiçbir kutlama hazırlığı görünmüyor.

Oysa bu antlaşma, 1683 Viyana bozgunundan sonra Batı karşısında sürekli gerileyen ve her bakımdan Batı’ya bağımlı hale gelen Türklerin, sınırları belli bağımsız bir vatana sahip olmasını sağladı.

Biz, Sevr’i yırtıp attık, Lozan’la yeniden hayat bulduk.

Biz, Lozan’la iliklerimize kadar sömürülmekten kurtulduk.

Biz, Lozan’la yeniden “millet” olduk.

Atatürk, antlaşmadan 4 yıl sonra 26 Temmuz 1927’de Lozan’ın “milli bayram” olarak kutlanmasını istedi.

Lozan’a verdiği önemi şöyle dile getirmişti:

“Lozan Antlaşması, Türk tarihinde bir dönüm noktasıdır. Türk milleti için siyasal bir zafer oluşturan bu antlaşmanın Osmanlı tarihinde eşi yoktur. Lozan Antlaşması imza gününün milli bayram olarak kabul edilmesi uygundur.”

Aslında Lozan, 24 Temmuz 1923’ten itibaren “bayram gibi” kutlanıyordu.

Bu, 26 Temmuz 1927 tarihinde resmileştirildi.

Başlangıcını 1923 kabul edersek, Lozan 1950’ye kadar “Barış Bayramı” olarak 27 yıl boyunca kutlandı.

Lozan Barış Bayramı, Demokrat Parti iktidarı döneminde yasaklandı.

Milletin Lozan’la bağını kopardılar. Sonra sıra diğer bayramlarımıza geldi.

Şimdi ise milli bayramlar “Usulen” kutlanmaya başlandı.

Milletin kalbinde “Lozan ruhu”, devam etmeli. Yeni kuşaklara aktarılması lazım!

Türkiye’de bazı CHP’li belediye başkanları bugünü zafer olarak kutluyorlar.  Seydişehir’ de ise “Lozan konusunda” hiç bir çalışması yoktur.

Değerlerimizden, geçmişimizden bu kadar koptuk.

Başka Türkiye yok! Tek millet, tek devlet, tek vatan, tek bayrak demekle olmaz.

24 Temmuz, Türklerin emperyalist devletlere boyun eğdirdiği gündür.

24 Temmuz, Lozan barış günü kutlu olsun!

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.