whatsapp

Ayşegül Çağıl; Bayramlar öz temel değerlerimizdir!

İZ BIRAKANLAR (SG) - Seydişehir Gündem | 02.04.2025 - 01:53, Güncelleme: 02.04.2025 - 01:53
 

Ayşegül Çağıl; Bayramlar öz temel değerlerimizdir!

Tele Röportaj konuğu olan Seydişehir Gündem yazarı Ayşegül Çağıl, Yayın yönetmeni Enver Haykır’a milli ve dini bayramların önemini anlattı.
Bayramlar ve önemi üzerine kısa bir açıklama yapar mısınız? Ulusça kutlanan millî ve dini bayramlar olmak üzere kutlu kavram değerleri yüksek bayramlarımız var. Bir millet yüce kavramsal kavram değerleri taşıdıkça millet olarak var olur. Bayramlar insanımızın öz temel kavram değerleridir. İnsanlığa taşınan değerleridir. Bir millet ne zaman ki kavram değerlerini kaybederek yitirirse bayramlar da gerçek mana değerini kaybeder. Sizce bayramlar günümüzde gerçek mana değerinde mi yaşanmaktadır?  Güzel ve yerinde bir soru oldu. Size Teşekkür ederim. Biz milletçe manevi kavram değerleri taşınan o ruhu şu anda kaybettik. Ruhumuzda ki o çok güçlü maneviyat havanın rüzgarları esmedikçe bayramlar İnsanlığın üzerinde hep eksik yaşanarak olacaktır. Bunun içindir ki bayramları İnsanlık hep gerideki eskiye özlem hisleri duyarak o kavramsal kavram değerleri taşıyan ruh bütünsel bütünlüğünü arıyor. Bayramlarımızı gerektiği gibi yaşayabiliyor musunuz? Bu sorunuza cevabım ise günümüzde ancak sadece kendimce kendi ruhumda bunu yaşıyorum. Bunun açıklaması da artık İnsanlığa bayramları kavramsal kavram değerlerini taşıdığımızı taşıyan insanlar olarak yaşayarak gösterememektir. Bir örnek verebilir misiniz? Elbette ki İnsanlık olarak yalnızlaştık. Büyüklerimiz yaşlı olanlar ziyaret edilmiyor. Tarih ve geçmişimiz konusunda bilgilerimiz hemen, hemen yetersiz. Köklerimizden ayrılarak memleket ve Köylerimizden kopmuşuz. İnsanımızdan uzaklaşır olmuşuz. Teknoloji gelmiş üretim durmuştur. Az ile yetinmeyi bilmeyen aşırı tüketim toplumu olmuşuz. İçinde yaşadığımız damlar koskocaman lakin içinde haneler kalmamıştır. Adı evdir. Nerede o koca konaklı hanesi kalabalık insan dolu damlar Köy pınarlarından Sular bir başka Çağlayan akardı. Hepsi kurumuştur. Seven yürekleri buluşturan aşiyan çeşmeleri vardı. Her bir sevdanın hikayesi o güzel toprağım vatan olan ülkemin üzerine yakılan türkü olmuştur. Anadolum elleri kınalı başaklar kadar bereket dolu analar Anadolu kadını olmak ayrıcalık taşır. Atatürk 'Ün Türkiye’sinde, Anadolu kadınları birer nefer taşıyan Ayşe analardır.
Tele Röportaj konuğu olan Seydişehir Gündem yazarı Ayşegül Çağıl, Yayın yönetmeni Enver Haykır’a milli ve dini bayramların önemini anlattı.

Bayramlar ve önemi üzerine kısa bir açıklama yapar mısınız?

Ulusça kutlanan millî ve dini bayramlar olmak üzere kutlu kavram değerleri yüksek bayramlarımız var. Bir millet yüce kavramsal kavram değerleri taşıdıkça millet olarak var olur. Bayramlar insanımızın öz temel kavram değerleridir. İnsanlığa taşınan değerleridir. Bir millet ne zaman ki kavram değerlerini kaybederek yitirirse bayramlar da gerçek mana değerini kaybeder.

Sizce bayramlar günümüzde gerçek mana değerinde mi yaşanmaktadır?  Güzel ve yerinde bir soru oldu. Size Teşekkür ederim. Biz milletçe manevi kavram değerleri taşınan o ruhu şu anda kaybettik. Ruhumuzda ki o çok güçlü maneviyat havanın rüzgarları esmedikçe bayramlar İnsanlığın üzerinde hep eksik yaşanarak olacaktır. Bunun içindir ki bayramları İnsanlık hep gerideki eskiye özlem hisleri duyarak o kavramsal kavram değerleri taşıyan ruh bütünsel bütünlüğünü arıyor.

Bayramlarımızı gerektiği gibi yaşayabiliyor musunuz?

Bu sorunuza cevabım ise günümüzde ancak sadece kendimce kendi ruhumda bunu yaşıyorum. Bunun açıklaması da artık İnsanlığa bayramları kavramsal kavram değerlerini taşıdığımızı taşıyan insanlar olarak yaşayarak gösterememektir.

Bir örnek verebilir misiniz?

Elbette ki İnsanlık olarak yalnızlaştık. Büyüklerimiz yaşlı olanlar ziyaret edilmiyor. Tarih ve geçmişimiz konusunda bilgilerimiz hemen, hemen yetersiz. Köklerimizden ayrılarak memleket ve Köylerimizden kopmuşuz. İnsanımızdan uzaklaşır olmuşuz. Teknoloji gelmiş üretim durmuştur. Az ile yetinmeyi bilmeyen aşırı tüketim toplumu olmuşuz. İçinde yaşadığımız damlar koskocaman lakin içinde haneler kalmamıştır. Adı evdir. Nerede o koca konaklı hanesi kalabalık insan dolu damlar Köy pınarlarından Sular bir başka Çağlayan akardı. Hepsi kurumuştur. Seven yürekleri buluşturan aşiyan çeşmeleri vardı. Her bir sevdanın hikayesi o güzel toprağım vatan olan ülkemin üzerine yakılan türkü olmuştur. Anadolum elleri kınalı başaklar kadar bereket dolu analar Anadolu kadını olmak ayrıcalık taşır.

Atatürk 'Ün Türkiye’sinde, Anadolu kadınları birer nefer taşıyan Ayşe analardır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.