Probiyotikler
Probiyotikler
Probiyotik Nedir? Beslenmedeki önemi açısından, yeterli miktarda tüketildiğinde konağa -genellikle bağırsak mikrobiyotasını değiştirerek veya onararak- sağlıklı yarar sağlayan mikroorganizmalardır.
Diyetisyen Pelin Cem
Peki probiyotiklerin nitelikleri nelerdir diye soracak olursak; probiyotik bakteri, konakta veya üründe yeterli sayıda canlı olarak yaşayabilmeli, ürünlerin tat ve lezzetini olumsuz yönde etkilememeli, depolamaya karşı dayanıklı olmalı, sindirim sistemine karşı canlılığını koruyabilmeli ve bağırsak mukoza hücrelerine yerleşerek çoğalabilmeli.
♦ Probiyotiklerin Kullanım Biçimleri: Probiyotik mikroorganizmalar besin üretiminde ve hazır preparat olarak kullanılabilmektedir. Bu besinlerin en başında fermente süt ürünleri gelmektedir. Süt bileşimi nedeni ile probiyotiklerin çoğalabilmeleri için uygun bir ortam sağlar. Isı işleminden geçirilmiş süte yoğunlaştırılmış probiyotik bakteri katılarak ‘‘tatlı probiyotik süt’’ elde edilir. Bu süte ise Bifidobakteri katılarak ‘‘probiyotik süt’’ elde edilir.
♦ Probiyotiklerin Sağlık Üzerine Etkisi: Yoğurt ve kefir gibi mayalandırılmış süt ürünlerinin sağlık üzerine olan etkisi eski çağlardan bu yana bilinmektedir. Günümüzde ise probiyotiklerin allerjik belirtileri azalttığı , serum kolesterol düzeyini düşürdüğü, kabızlık ve huzursuz bağırsak sendromuna iyi geldiği, kemik sağlığının korunmasına yardımcı olduğu ve kanser riskini azalttığı ileri sürülmektedir.
♦ Probiyotiklerin Bağışıklık Sistemi Üzerinde Etkileri: Bağırsakta yararlı bakterilerin çoğalması zararlı bakterilerin yerleşmesini önler. Sindirim sistemindeki mikroflora önemli bir savunma sistemi oluşturur. Probiyotik bakterilerin bağırsakların bağışıklık yeteneğinin gelişimine yardımcı olduğu bilinmektedir. Probiyotik alımı, besin allerjisinin, gastroenteritin ve bağırsak iltihabının iyileşmesinde yardımcı olur.
♦ Probiyotiklerin Bağırsakta Çoğalmasını Etkileyen Faktörler: Son yıllardaki çalışmalar probiyotik mikroorganizmaların bağırsakta çoğalmasında prebiyotiklerin önemini gündeme getirmiştir. Prebiyotikler, ince bağırsak enzimlerince parçalanmayan doğal ve yapay şekerlerdir. Bu bazı ögeler diyet posası bileşenlerindendir. Probiyotikler, bu ögeleri çoğalmaları için kullanırlar.
Örnek Probiyotikler: Yoğurt, keçi sütü, kafir, ayran, sirke, soğan, pırasa, pancar, lahana...
Unutmayın ki bağırsaklar ikinci beynimizdir, bağırsaklarınıza iyi bakın.
Sağlıklı günler dilerim...
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.