whatsapp

Aspartam - tatlandırıcı

SAĞLIK (SG) - Seydişehir Gündem | 16.01.2025 - 00:25, Güncelleme: 16.01.2025 - 00:30
 

Aspartam - tatlandırıcı

Aspartam marketlerde raflarda gördüğümüz birçok paketli yiyecek ve içeceklerde bulunan şekere göre daha düşük kalorili ancak daha tatlı olan yapay bir tatlandırıcıdır.
Diyetisyen adayı: N. Beste Aktaş (İstanbul Gedik Üniversitesi -Sağlık bilimleri fakültesi, Beslenme ve Diyetetik 4. Sınıf staj öğrencisi) Hazır paketli ürünlerden , gazlı içeceklere kadar birçok üründe tatlandırıcı olarak aspartam vardır . Yapay tatlandırıcı kabul edilen aspartam, her üründe farklı gramajlarda eklenir. 1980 yılında ABD'de "Aspartik Asit+Fenilalanin" birleşimi ile ortaya çıkmıştır . Aspartamın insan sağlığı açısından tehlikeli bulunduğu çalışmalar yapılmıştır. Muhtemel "kansorojen" sınıfına dahil edilmiştir. - ZARARLARI- Diyabete yol açabilir Kan şekerinde yükseltme yapabilir Erken yaşta obezite riski doğurabilir, ki maalesef obezite Türkiye'de sürekli artışta olan bir durumdadır. Kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyebilecek yönünde zararları belirtilmiştir. ASPARTAM İÇEREN ÜRÜNLER NELERDİR? -Gazlı içecekler -Meyveli yoğurt ve sütler -Konserve meyveler ve sos çeşitleri -Paketli gıdalar +Avrupa gıda kodlamalarında ASPARTAM E951 koduyla tanımlanır . +Aşırıya kaçılmadığı sürece dozunda tüketilebilir. Maalesef ASPARTAM'IN sağlık açısından güvenirliği net bir şekilde ifade edilememiştir, biz yine de yapay tatlandırıcıların tüketimi konusunda dikkatli ve aşırıya kaçmadan tüketmeye mümkünse hiç tüketmemeye özen gösterebiliriz. Sağlıklı günler dilerim.
Aspartam marketlerde raflarda gördüğümüz birçok paketli yiyecek ve içeceklerde bulunan şekere göre daha düşük kalorili ancak daha tatlı olan yapay bir tatlandırıcıdır.

Diyetisyen adayı: N. Beste Aktaş

(İstanbul Gedik Üniversitesi -Sağlık bilimleri fakültesi, Beslenme ve Diyetetik 4. Sınıf staj öğrencisi)

Hazır paketli ürünlerden , gazlı içeceklere kadar birçok üründe tatlandırıcı olarak aspartam vardır .

Yapay tatlandırıcı kabul edilen aspartam, her üründe farklı gramajlarda eklenir.

1980 yılında ABD'de "Aspartik Asit+Fenilalanin" birleşimi ile ortaya çıkmıştır .

Aspartamın insan sağlığı açısından tehlikeli bulunduğu çalışmalar yapılmıştır. Muhtemel "kansorojen" sınıfına dahil edilmiştir.

- ZARARLARI-

Diyabete yol açabilir

Kan şekerinde yükseltme yapabilir

Erken yaşta obezite riski doğurabilir, ki maalesef obezite Türkiye'de sürekli artışta olan bir durumdadır.

Kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyebilecek yönünde zararları belirtilmiştir.

ASPARTAM İÇEREN ÜRÜNLER NELERDİR?

-Gazlı içecekler

-Meyveli yoğurt ve sütler

-Konserve meyveler ve sos çeşitleri

-Paketli gıdalar

+Avrupa gıda kodlamalarında ASPARTAM E951 koduyla tanımlanır .

+Aşırıya kaçılmadığı sürece dozunda tüketilebilir.

Maalesef ASPARTAM'IN sağlık açısından güvenirliği net bir şekilde ifade edilememiştir, biz yine de yapay tatlandırıcıların tüketimi konusunda dikkatli ve aşırıya kaçmadan tüketmeye mümkünse hiç tüketmemeye özen gösterebiliriz.

Sağlıklı günler dilerim.

İstanbul HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.